”Арсенал”: Имаме лиценз за калашници  

03 декември, 2006

България има лиценз за производството на автомати “Калашников” още от 1950-те, заявява Христо Ибушев, директор на заводите “Арсенал” в интервю за специализираното приложение на “Независимая газета” - “Независимое военное обозрение”.

Изданието е посветено на нелицензираното производство на втомати “Калашников”, предаде Фокус. Още от 50-те години на 20-ти век България има лиценз от СССР и техническата документация за производството на автоматите за нуждите на националните въоръжени сили и за износ в страните от Централна и Източна Европа. Русия заявява, че в България продължават да се произвеждат автомати, въпреки че няма лиценз. С това ние не можем да се съгласим. Междудържавната контактна група за уреждането на тези претенции се срещна за последно във втората половина на тази година в Москва - без резултат, заяви Ибушев. Следващата ще бъде в България през декември или януари. Докато трае бюрократичното разтакаване, ние предлагаме да засилим диалога между “Арсенал” и заводите в Ижевск. Но за съжаление между нас се намира някаква бюрократична сила, която възпира всички контакти в рамките на, както се казва, народната дипломация. Подобни отношения биха били полезни и за двете страни, тъй като продукцията, малко или много, е сходна”, заявява Христо Ибушев, в отговор на въпрос “приемате ли претенциите на руската страна относно автоматите “Калашников?”. Нашата продукция се разпространява на пет континента, заявява още Христо Ибушев и уточнява, че "Арсенал" е АД с държавно мажоритарно участие.


Български калашници се превръщат в американски карабини

Имаме голямо количество заявки за ловни карабини за САЩ, които ползват елементи от автомата “Калашников”, заявява Христо Ибушев, търговски директор на заводите “Арсенал” в интервю за специализираното приложение на руския ежедневник “Независимая газета”, “Независимое военное обозрение”, посветено на проблема с нелицензираното производство на автомати “Калашников”.
На въпрос на изданието: “В Русия циркулира информация, че българската страна, съвместно със САЩ е организирала производствена линия за глобяване на автомати “Калашников”, предаде Фокус. В какъв стадий е този процес?“, Христо Ибушев казва: “Това не е вярно. Става въпрос, че имаме голямо количество заявки от САЩ за ловни карабини. В тяхната направа има много елементи от автомата. Случва се американският купувач да иска да получи допълнително оборудване, което не се произвежда в “Арсенал”. Или някой иска да промени приклада, цвета. Казано по друг начин да се въведат какви ли не “измислици”, прочетени в книги, видени във филми и каква ли не още. Не можете да си представите, каква буйна фантазия имат хората! За удовлетворяването на тези желания има няколко американски фирми. Нещо като “тунинг” на автомобилите. Вкусовете са различни – и работата от сглобяването на продукта до изпълняването на исканията на клиента съответно е уникална. Може ли това да се нарича съвместна производствена линия? Няма съвместни разработки със САЩ, това е карабина, допълнена от нашите американски дистрибутори”.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.