Русия е завладяла световния пазар на ръчни противотанкови гранатомети  

06 декември, 2006

Ръчен противотанков гранатомет
РПГ-29 "Вампир" и граната ПГ-29В,
Снимка:www.russianarms.info

Руските гранатомети са завладели 2/3 от световния пазар на ръчно противотанково оръжие и ще доминират в този сектор в близкото десетилетие, съобщава Defense-Aerospace.

Според данни, получени от експерти на агенция Forecast International, провеждащи изследвания в тази област, продажбите на руски гранатомети заемат 69 процента от световния пазар на РПГ по бройки продадени изделия и 51,5 процента по тяхната стойност. Експертите предсказват, че тази пропорция ще се запази минимум до 2015 година.

Голямата част от продажбите, според мнението на Forecast International, се пада на гранатометите РПГ-26 "Аглень" и РПГ-27 "Таволга" - 55 процента от общото количество гранатомети и 31,6 процента от общата продажна сума.

„Безсмъртният” гранатомет РПГ-7, създаден преди повече от 40 години, заема повече от осем процента от количеството продадени нови гранатомети.

Най-популярен западен противотанков гранатомет ще бъде американския M72 LAW, който ще има около 5,45 процента от количествените и 5,43 процента от стойностните продажби в света.

Според заключението на Forecast International, през 2007-15 години на международния пазар ще бъдат продадени около 1 милион 850 хиляди гранатомети на обща стойност около 5,25 милиарда долара.

Популярността на руските гранатомети, според мнението на специалисти, в голяма степен се дължи на резултатите от тяхното бойно използване в израелско – ливанския конфликт и бойните действия на територията на Ирак, където загубите от огъня на РПГ е преобладаваща част от общите загуби на бронетехника.
Същата тема от миналата година...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.