България ще произвежда оръжие във Виетнам  

04 декември, 2006

Български оръжейни фирми очакват около 40 млн. евро печалба от постигнатото в петък споразумение с Виетнам за разширяването и модернизиране на производството на артилерийски снаряди. Това стана ясно след края на посещението министър-председателя Сергей Станишев в Ханой. Започват проучванията, изпълнението на проекта се очаква да започне от началото на следващата година, обясни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Проектът, който ще се реализира в завод Z 183 на виетнамското министерство на отбраната, ще продължи три години.

Разговорите с виетнамската страна бяха водени чрез посредник на компаниите "Арсенал", "Оптикус", "Самел - 90", "Аркус", "Дунарит", "Ларексо", "Армитех", "Силита" и Института по металознание на БАН.

Очакванията на българската страна са, че чрез проекта фирмите ще засилят присъствието си на пазара на специална продукция в социалистическата република. Преди 1989 г. България е била един от основните доставчици за виетнамската армия. Сега обаче този пазар се държи основно от Русия, Беларус, Китай и Индия. Според източници от делегацията Москва няма нищо против проекта за артилерийските снаряди, тъй като вече се е отказала от него.

В същото време Ханой планира да започне мащабна модернизация на военната си индустрия от началото на следващата година. Очакват се нови търгове за проекти, свързани предимно с изграждане на производство на изходни суровини и материали за военната промишленост. Към виетнамския пазар вече са се насочили редица компании от Европейския съюз.

По неофициална информация виетнамското министерство на отбраната разговаря с Института по металознание към БАН за реализиране на проект по охрана на морската граница. Изобретението е изцяло българско.

Панайот АНГАРЕВ
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.