Отбраната се НАТО-рализира като загърбва родната индустрия  

21 декември, 2006

НАТО-рализиращото се родно Министерство на отбраната напълно загърби родното военно и гражданско производство. С мотива "Пари няма" се отказват поръчки на предприятията от българския Военно-промишлен комплекс /ВПК/, както и за предприятия, които могат да бълват продукция с двойна или чисто гражданска употреба.
За десетина години бяха сринати над 400 предприятия и към 200 000 души висококвалифицирани хора излязоха на улицата. Едновременно с това бюрокрацията продължава да се увеличава. Ако през годините на Варшавския договор 120 000-ата армия е била обслужвана от 750 души чиновнически персонал, сега при 45 000 бюрократичен труд упражняват 2000 души. Не е ясно как това тройно раздуване на щата кореспондира с мотива "Пари няма".
МО не е купило нито един бинокъл или прицел за нощно виждане, нито пък автоматичната система кльон за периметрова охрана, а тази продукция, изцяло по натовските стандарти, изнасяме за Франция и Белгия, казаха от "Оптикоелектрон груп".
Нито един противогаз не е купен за армията ни вече над 10 години от завод "Зебра", който произвежда пълна гама от индивидуални средства за защита, обясниха от завода.
Никакви поръчки няма и за "Трема" Трявна, където се произвежда пълната гама от снаряди за танковете Т72, казаха запознати.
ВМЗ Сопот прави изключителни швейцарски гранати, Арсенал произвежда и по руски и по натовски стандарти - пак нищо.
МО в никаква степен не мисли и за офсета, като модерен начин за производство на възли и детайли по кооперирани доставки и за поддръжка на бойната техника. Превъоръжаваме се с джипове "Мерцедес" -бронирани, специални, а никой не мисли след като изтече гаранционният им срок след няколко години кой ще ги поддържа. Всеки министър разсъждава така: "В рамките на моя мандат няма да ме хванат, после други да сърбат попарата".
Междуведомственият съвет по въпросите на ВПК и мобилизационната готовност на страната е със затихващи функции. Там съпредседатели са министрите Румен Овчаров и Веселин Близнаков, но по общо мнение там нещата не вървят поради невъзприемчивостта на военното ведомство. Там се прави нещо по единия основен приоритет на съвета - лицензи за внос/износ на стоки с двойна употреба. По другия - решаване на военновременни задачи - производство на оръжие и на гражданска продукция в интерес на отбраната - нищо.
...

Безхаберие
Офис в Берн, 1.5 млн. CHF държавна гаранция по програма на швейцарското правителство и кредит от една от най-големите банки в света - UBS - това получиха "наготово" от Швейцария български изобретател и неговите двама колеги. Уникалният "антивзрив", изобретен от българския инженер Юри Марков, който открива от разстояние взривни вещества няма да се произвежда в България, а в Швейцария, съобщи самият Марков.
Изделието е сертифицирано по натовските стандарти и вече няколко държави -членки на Североатлантическия пакт се готвят да го вземат на въоръжение, обясни още Марков.
Държавата бавно и методично с безразличието си ме изгони зад граница, заключава той. С уреда сапьор чисти с "подушвача" 12 кв. км за 2 часа. Sniffex (от първите срички на "подушващо експлозиви" ­ англ.), с тегло малко над 500 г, открива взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.