Армията ни остана без бойни хеликоптери  

29 декември, 2006

Министерството на отбраната ще разтрогне договора с израелската фирма "Елбит систъмс" за ремонта на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24. Срещата между военния министър Веселин Близнаков и президента на фирмата Джоузеф Акерман се е провела късно снощи, съобщава в-к "Дума". На нея е било обсъдено как точно да стане разтрогването. Натежало е мнението то да е по взаимно съгласие. МО на свой ред е изтеглило акредитива и банковите гаранции, които е внесло на сметката на "Елбит".
Става дума за около 12 млн. евро. Ако договорът бъде развален по взаимно съгласие поради възникнали пречки от трета страна, ще се решава какви неустойки и кой на кого ще ги плаща, обясниха източниците на ДУМА. Разходът на МО по сделката досега е 1,5 млн. лв.
Сумата е инвестирана в завода "Терем", където са повечето от хеликоптерите и по тях е бил направен ремонт. Израелската фирма е регистрирала разходи по пътувания на експерти у нас, оценки, заявка на определени части и т.н. Контрактът е на обща стойност 57 млн. евро.
За тази сума "Елбит" се ангажира да ремонтира и удължи с 15 години летателния ресурс на 12 щурмови Ми-24 и 6 транспортни Ми-17.
В края на октомври обаче изтече крайният срок израелците да ремонтират първата машина.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.