Взривоопасните Балкани  

21 декември, 2006

Покритият ни с мрачна слава Балкански полуостров добави към страхотиите, с които си е спечелил прозвището "барутен погреб" на Европа, още една. Именно тук се очертава ужасяващата възможност да бъде произведена "мръсна бомба", сдобиването с която е отдавнашна мечта на терористите от "Ал Кайда". Тъкмо терористична група на тази организация, както информира черногорският вестник "Дан", е успяла да внесе на територията на Албания радиоактивен материал за направа на бомбата.
Възможността злокобно оръжие като "мръсната бомба" да се появи за първи път на бял свят на Балканите сериозно засилва опасността то да бъде използвано най-напред именно на полуострова. Основанията за едно такова притеснение са няколко и нито едно от тях не е лишено от здрав разум. На първо място, защото опитът готовата бомба да бъде транспортирана до друг регион в Европа или в света сериозно увеличава вероятността тя да бъде открита и неутрализирана. На второ място, но не по важност, стои изобилието от легитимни цели, които терористите биха могли да изберат като обект на атаката си в пределите на размирния ни регион. На трето място, се изправя припомнения и във връзка с информацията за "мръсната бомба" стар интерес на Бен Ладен към западната част на Югоизточна Европа. И на четвърто място, основание за притеснение, че бомбата може да бъде взривена именно на полуострова, е оформянето след спирането на петото разширение на ЕС на Западните Балкани в гетото на Европа.
Потенциалният риск Балканите да бъдат взривени от налудничавите последователи на Осама освен оценка на степента на риска изисква и отговор на един много важен въпрос. Как се получава така, че за пореден път тези, които САЩ създаде като свои съюзници в Албания се обърнаха против Америка и станаха отчаяни противници на Вашингтон. Народите на полуострова потенциално заплашени от терористични действия на доскорошни американски протежета са в правото си да получат отговор на този въпрос. Най-малкото защото закъснелите действия на американското ФБР, за които пише в."Дан", поне засега не са предотвратили опасността, а и да успеят, няма никакви гаранции от възникване на такива заплахи в бъдеще.
А и никой не бива да разчита на късата ни балканска памет за събитията станали само преди десет години в страната на орлите и факторите, които ги предизвикаха. Да се забрави ролята на заместник шефа на ЦРУ с албански произход Джордж Тенет за свалянето от власт на Демократическата партия на Сали Бериша в Албания, в случая, е просто невъзможно. Възникналата опасност някъде на Балканите да бъде взривена "мръсна бомба" е и една от многото странични последици от тази негова недотам прецизирана мисия в прародината.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.