Ислямисти заплашиха Букурещ с биологична атака  

16 февруари, 2006

Румънски военнослужещи патрулират в южната част на Ирак

Ислямистка групировка заплаши румънската столица с бомбен атентат и ракетно нападение с биологично оръжие, писа в. "Зиарул". Това стана във вторник, в деня, когато румънският парламент ратифицира договора за разполагането на американските военни бази в страната.
В две централни телевизии се получило писмо, подписано от ислямистка терористична група, в което се казвало, че в сградата на един от най-големите магазини в Букурещ е поставена бомба. Отправяла се и заплаха, че градът ще стане обект на нападение с четири ракети, носещи смъртоносен вирус, ако Румъния не изтегли контингентите си от Ирак и Афганистан. Текстът завършвал с "Аллаху Акбар" ("Бог е велик" на арабски).
След получаването на съобщението полицията веднага отцепила и евакуирала сградата на търговския център "Униря". След тричасова проверка обаче взривно устройство не бе открито, посочва изданието.
Фалшивата заплаха не попречи на румънските депутати да ратифицират без проблеми споразумението за разполагането на американските бази в страната. То бе подписано на 6 декември м.г. при посещението на държавния секретар Кондолиза Райс в Букурещ. Споразумението предоставя на САЩ неограничен достъп до военновъздушната база "Михаил Когълничану" край Констанца, както и до базите Смърдан, Бабадаг и Чинку. Американските сили също така ще могат да провеждат тактически учения в окръзите Констанца и Тулча. Те ще имат право да ползват румънските летища и пристанища, както и да прелитат през въздушното пространство на северната ни съседка. Американците ще могат да изграждат сгради и пътища, които след изтичането на договора ще се предадат на румънците. Документът има срок на действие 10 години и не може да бъде модифициран или отменян без съгласието и на двете страни.
Румъния има значителни военни контингенти в Ирак и Афганистан с обща численост 1800 души. Румънските военнослужещи в Ирак са в южната част на страната под британско командване.
novinar.org
16-02-06

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.