Ислямисти могат да ударят България от руска територия  

02 февруари, 2006

В миналото руски терористи неведнъж отвличаха самолети в чужбина. Следващия път руски самолет, отвлечен от ислямски фанатици, може да бъде насочен към зданието на латвийския Сейм, към двореца на полския президент или към военна база на НАТО в България. Тази вероятна хипотеза бе изложена в латвийския в. "Телеграф", който се позова на анализ на Интернет-изданието "Аксис информейшън енд аналисис" (АИА).
Според изданието Латвия, Полша и България, както и много други европейски държави, участват в съюзническата операция в Ирак и само поради това са станали потенциални мишени за терористите от "Ал Кайда".
Анализаторите от АИА са уверени, че при бъдещ мегаатентат на европейска територия ще се използват именно руски самолети. Експертите изтъкват, че само от ноември 2000 до август 2004 г. е имало четири опита за отвличане на такива машини, като и в четирите случая терористите са постигнали целта си. Най-драстичен беше последният инцидент, когато две терористки успяха да се взривят в два пътнически самолета в небето над Русия. Отгоре на всичко на едната от машините й оставаха само няколко минути полет до резиденцията на президента Владимир Путин в Сочи.
Както се изтъква в материала, само срещу 35 долара подкуп охраната на московското летище Внуково позволява на борда на самолета да се внесе хладно оръжие. Този експеримент е бил направен успешно от журналист от в. "Ставрополская правда". Според АИА това показва, че Русия е слабото звено в глобалната война срещу тероризма. Докато ситуацията в тази страна не се измени кардинално, в небето над всяка от европейските столици по всяко време може да се появи руски самолет с камикадзе на борда, подчертава агенцията.
От 16 руски милиционери в Северен Кавказ ще бъде потърсена наказателна отговорност, а други 20 са уволнени след сигнали, че 156 души от органите на реда са помагали през 2005 г. на бунтовнически групировки да подготвят и извършват атентати. Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на отдела за вътрешна сигурност към Министерството на вътрешните работи в Москва.

novinar.org
01.02.2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.