САЩ създават супер оръжие  

07 февруари, 2006

Американците ще се сдобие скоро със супер оръжие, което ще сложи край на косвените и съпътстващи жертви при сражения, съобщава американската преса. Американската армия развива програма за създаване на оръжие, което може буквално да изличава нaземни цели с лазерен лъч. Военните вече подготвят първите тестове на тактическото лазерно оръжие (ATL).
Първите изпитания ще са на самолет С-130 (Херкулес). От него лазерът може да разруши каквато и да е оръжейна система по време на полет, практически без да увреди хора или сгради в околността.
Използването на лазерното оръдие ще има огромно отражение върху начина, по който се води сражението. Особено в условията на улични боеве в страни като Афганистан и Ирак. То е инструмент, който може да спечели победа в рамките на минути, похвалиха се военни експерти.
Приложенията на ATL могат да променят военната динамика на полесражението. Обхватът на ATL ще бъде около 10 мили (16 км.).
Проектът беше оглавен от авиокомпанията Боинг, отдела по ракетно отбранителни системи и американската армия. Боинг вече достави самолет и планове за промяна на платформата за програмата "ATL". Тестовете ще започнат през юли 2006 г. На борда на С-130 ще бъдат монтирани всички военни системи за лазерно насочване, с изключение на самия военен лазер, който ще бъде заменен с лазер от по-нисък клас. По същото време ще започнат изпитанията на високо-енергийното лазерно оръдие във военната база в Албъкърки.
До 2007 г. Боинг планира да инсталира лазера на самолета и да тества оръжието по време на полет. Лазерът ще обстрелва наземи цели през 50-инчов отвор на дъното на корпуса на самолета.
Ако тестовете през 2007 г. се окажат успешни, Пентагона ще създаде цялостна програма за използване на летящия лазер, включително създаването на химически лазер с мощност няколко мегавата на самолети Боинг-747.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.