Климатично оръжие променило посоката и силата на урагана "Катрина"  

02 февруари, 2006

На спътниковата снимка се вижда, че ураганът "Катрина" сменя посоката си.

В един от бестселърите на световноизвестния американски писател Сидни Шелдън - "Кой се страхува от мрака" - става дума за климатично оръжие, над което се трудят учени от много страни. Оказва се, че в някои случаи е по-добре не да бомбардираш врага, а да го накажеш с ураган, тайфун и др. Най-големи успехи в тази област имат американските и руските учени. По непотвърдени данни още през миналия век Пентагонът е използвал климатично оръжие във войната с Виетнам. Пак по непотвърдена информация миналата година с негова разновидност САЩ опитали да спрат урагана "Катрина".
В края на 2005-а аналитици от специалния отдел на американските военновъздушни сили подготвиха доклада "Климатът като фактор, увеличаващ силата: подчиняване на климата около 2025 година". В него е описана следната ситуация. Представете си, че към 2025 г. САЩ воюват с богат южноамерикански наркокартел, ползващ се с покровителството на няколко южноамерикански правителства. Война в този район не се планира или няма възможност за провеждането й. Единственият изход е плантациите да бъдат унищожени от въздуха. Наркотърговците обаче разполагат с руски и китайски изтребители и с френски системи за прихващане и следене на ракети. Как да се излезе от ситуацията?
Американски учени подсещат, че според многогодишни метеорологични наблюдения в екваториалната част на Южна Америка целогодишно има голяма вероятност по пладне да бушуват силни гръмотевични бури. По данни на ЦРУ тогава пилотите на наркокартела не летят. В предварително определен ден самолет-невидимка на американските ВВС се вдига във въздуха и обработва облаците над целта с подходящи химични съединения, предизвикващи силен дъжд. Самолетите на противника остават в хангарите, плантациите са унищожени.
Климатичното оръжие ще има ефекта на атомното, убедени са учените. Засега моделирането на урагани и тайфуни става само в лабораторни условия, но пък са регистрирани успехи в потушаването им. Мнозина специалисти са на мнение, че американците са опитали да спрат урагана "Катрина", но опитите им не са се увенчали с успех. На спътникови снимки се вижда, че той няколко пъти променя посоката на движението си и ту ослабва, ту отново набира скорост. Като че ли му въздейства инсталация, управлявана от човешка ръка.
Може ли климатичното оръжие да се изразява в изпращане на студ? "Засега не можем да накажем някого, като му пуснем студ, но можем да направим така, че студът да се задържи над определени райони", обяснява проф.Генадий Мазуров от катедрата по метеорология, климатология и защита на атмосферата към Руския държавен метеорологичен университет. За тази цел е достатъчно да се "изгонят" облаците над съответната територия. Облаците, съдържащи предимно водна пара, а не частици прах, пропускат слънчевите лъчи към земната повърхност, но не им позволяват да се върнат обратно и да загреят атмосферата. Така земната повърхност се охлажда и студът е продължителен.
novinar.org
01.02.2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.