КЗК глоби търговец на оръжие за имитация на "Арсенал" АД  

07 февруари, 2006

Двете компании са имали общ бизнес до 2004 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 20 хил. лв. имуществена санкция на "Армар корпорейшън дженеръл техникъл кооперейшън" ООД , София, което търгува с оръжия и боеприпаси, съобщиха от ведомството. Санкцията е за имитация на търговската марка на казанлъшкия производител на оръжие "Арсенал" АД. "Още не сме видели решението и не бихме могли да кажем дали ще платим санкцията, или ще обжалваме пред Върховния административен съд (ВАС)", заяви административният директор на "Армар" Владимир Тодоров. Изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев е извън страната и не беше отрит за коментар.

Това е второто решение на комисията по преписката за имитация на марката на "Арсенал" от страна на "Армар". Преписката е образувана през юли 2004 г. по молба на казанлъшкото дружество и тогава КЗК я определя като неоснователна. След обжалване от страна на "Арсенал" ВАС отменя решението на КЗК и връща преписката за преразглеждане. Комисията излиза с ново решение за нарушение и налага санкцията от 20 хил. лв. До юли миналата година "Армар дженеръл техникъл" е носело името "Арсенал дженеръл техникъл", но заради проблемите с думата "арсенал" го променя.

При преразглеждането комисията е установила, че “Армар” е използвало в търговската си дейност по време на оръжейно изложение в Париж през юни 2004 г. надписа arsenal в съчетание с образен елемент вместо пълното си наименование. Дружеството е използвало сходен фигуративен елемент с марката на “Арсенал”, както и регистрираната като марка фирма по начин, който може да въведе потребителите в заблуждение, пише в съобщението на КЗК.

Според Тодоров става въпрос за налагане на монополизъм от страна на "Арсенал". До 2004 г. двете дружества са изнасяли оръжие съвместно и са участвали в общи оръжейни разработки. Той поясни, че "Армар" е създадено от първото приватизирано звено на "Арсенал" в София през 1998 г., откогато и двете дружества са в близки взаимоотношения. Според Тодоров в България има около 40 фирми, регистрирани с имена подобни на "Арсенал".
Татяна Пунчева
06 февруари
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ КЗК глоби търговец на оръжие за имитация на "Арсенал" АД

  • Анонимен
    11 февруари, 2006 21:43  

    Що за майтап са някакви си 20 000лева? Това само ще поощри новите ментета.

  • Анонимен
    02 април, 2008 13:50  

    Не 20 000, а 200 000 000 и отнемане разрешителното за търговия с оръжие Тоя щом е почнал да прави ментета така ще си отиде Трябва да се прекрати веднага и издъно това.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.