Американски роботи ще обезвреждат бомби у нас  

08 февруари, 2006

Два робота за откриване и обезвреждане на взривни устройства дари вчера американското посолство на МВР. Дарението беше връчено вчера от посланик Джон Байърли на вътрешния министър Румен Петков. Роботите - тип "MR5", които в САЩ ги наричат "Мистър файв", са най-модерните машини от този тип. В Америка те се използват от армията и полицейските управления. Дарението е на обща стойност 800 000 долара, към него има микробуси за транспортирането на устройствата и защитни облекла за хората, които ще работят с тях.
Байърли обясни, че тези роботи са спасили живота на много полицаи и цивилни. Според него престъпността и тероризмът не познават граници. Даряваме това оборудване, защото виждаме в България ценен и силен партньор и съюзник, каза американският дипломат. Той припомни, че през последните три години американското правителство е предоставило оборудване и обучение за нуждите на МВР на стойност милион и половина долара.
Двамата с Румен Петков коментираха, че се надяват тези роботи никога да не бъдат използвани. Досега в сапьорския отдел на МВР - ДОТИ, са използвали роботи, които са над 20 годишни.
Роботът MR5 има пет камери, вградена пушка, режещи устройства. В него е внедрен воден разрушител, който унищожава експлозивите. Основната функция на робота е да предпази сапьора, като се доближи преди него до бомбата и я премести на безопасно място. Машината може да търси под коли, да се катери по 45 градуса наклон, да се движи през нощта и да се провира през препятствия.
"Мистър Файв" може да бъде контролиран от над 1,5 км разстояние. Когато се налага, той може да обзвреди всяка бомба без намесата на сапьора. Не бива обаче да се изключва човешкият фактор, коментираха от ДОТИ и дадоха пример за бомба, завързана за човек. В тази ситуация роботът е безсилен.

Христина Емилова
novinar.org
08-02-06

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.