Пак ни пробутват стари US-изтребители  

02 март, 2009

Две съобщения в медиите на 10 февруари относно българските ВВС минаха незабелязани и между тях не бе направен опит за връзка. Зад кадър обаче се крие опит за обществено зарибяване с идеята да купим стари изтребители F-16.
Първото изказване принадлежи на военния министър Николай Цонев по БНТ. На въпрос на водещия идея и мираж ли остават многоцелевите изтребители, той отговори: „Ние на този етап сме замразили новите бъдещи проекти за модернизация на българската армия, но това не значи, че преставаме да работим по този въпрос.”
Второто изказване направи във Велико Търново зам.-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис: „Българските ВВС са тези, които имат нужда от най-голямо внимание и САЩ имат готови планове за трансформация в тази област.”
Министър Цонев и дипломатът Караянис обаче пропуснаха да кажат, че по въпроса вече усилено се работи. Още преди три месеца военният министър е назначил работна група, която да води преговорите.
В самия край на 2008 г. в Министерство на отбраната е получен отговор на писмото-запитване от българска страна. В него ни се предлагат две опции. Първата е да купим 8 броя втора ръка почти музейно стари F-16 А/, два от които ще са учебни. Обявената цена е 650 млн. лв. още...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.