Новини от Beretta USA  

26 март, 2009

Преди около месец Beretta USA обяви, че е спечелила контракт с Американската Армия, за доставката на 450 000 пистолета от модела 92FS. Това количество ще бъде разпределено между клиенти на Армията извън САЩ. Контрактът е най-големият до сега, след поръчката, която е получил Colt по време на Втората световна война и утвърждава положението на Beretta като основен доставчик на служебно късоцевно оръжие за държавата и армията.

Според Джефри Рeй (Jeffrey Reh), един от главните мениджъри в Beretta USA, от 1985-а година, когато фирмата спечели конкурса за снабдяване на Армията, фирмата е работила съвместно с различните й подразделения и преди около три години Beretta USA спечели 13 различни контракта за осигуряване на 9-мм пистолети. Поръчката ще осигури работа на няколкостотин работници във фабриката в Мериленд за няколко години напред. Според него, по-голямата част от поръчаните оръжия ще се разпределят между чуждестранните клиенти на Армията, като първата голяма партида от 20 000 пистолета ще потегли за Ирак, за да снабди иракската полиция. Иракската армия от своя страна вече се снабдява с американско късоцевно оръжие от Smith & Wesson - моделите в различни модификации, M&P и Sigma, който е последният е почти идентичен с Glock, вече се използват от иракчаните.

При приемане на поръчката правителството на САЩ са разглеждали възможността за нов конкурс между вече утвърдени държавни снабдители, като SIG SAUER и FNH, но в предвид икономическите усложнения при евентуална нова смяна на стандартното оръжие, са стигнали до решение при което Beretta остава на въоръжение, като поеме и външните поръчки към американските клиенти и съюзници.

Това е повод да се замислим дали част от тези пистолети няма да се насочат и към България, без значение дали са необходими на държавата или не. Бъдещето и политиците ще кажат.

По време на обявяването на новината, президента на фирмата - Юго Гюсали Берета (Ugo Gusalli Beretta) обяви, че новата поръчка е чест и доказателство за качеството и надеждността на оръжието което произвеждат, като не пропусна да добави, че при десетките хиляди тестове на модела е имало само едно засичане и, че Beretta все още определя световните стандарти в този клас оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.