Следпразнично  

05 март, 2009

Загледах се в снимката от публикувания материал на 3-ти Март За Празника и ми направи впечатление револвера в долния десен ъгъл. Тъй като притежавах такъв искам да драсна няколко реда за него, предимно за не-колекционерите, защото съм сигурен, че колекционерите знаят доста по въпроса. Който може - да добавя, тамън и аз да науча нещо.

Това е известният Модел 3 на Smith&Wesson, правен в Щатите от Smith&Wesson по поръчка за Царската армия на Русия. Произвеждан в последните десетилетия на 1800 год, револверът търпи две основни изменения, изискани от руската страна, докато се стигне до Модел 3, който е приет на въоръжение от офицерския състав на Царската армия.

Револверът е под калибър .44, single action, с централно възпламеняване на патрона и се "чупи" на две, за да се презарежда, като има интегриран ръчен изхвъргач на гилзите, задвижван с палеца на лявата ръка. Руската страна се е спряла на този револвер заради революционният си за времето дизайн и заради факта, че револверът е конструиран от кавалерийски полковник, което е предполагало, че в дизайна са заложени особености, характерни за кавалерията по това време. Револверът, освен че е правен за Царската армия в Русия е бил използван и в кавалерията на САЩ, отчасти благодарение на брата на полковник Скофийлд - създал дизайна и патентовал заключващото устройство на рамата, който е бил в комисията, занимавала се с въоръжението на армията.

Друга характерна особеност на револвера е надписът върху цевта, който, поне в моят случа , гласи на кирилица: "Смит и Вессон Модел Руский .44". Забележителното на надписа е, че това е първият масово произвеждан револвер, маркиращ калибъра с който стреля. По-късно това става стандарт при оръжията. След 1880 год в Русия револверът е копиран от царските оръжейници в Тула, което почти предизвиква фалит на Smith & Wesson.

Моделът Скофийлд се смята за рядък от колекционерите, поради многото имитации и историята около въвеждането в армията, а също и заради фактите свързани с калибъра на патрона, заключващото устройство и дизайна на оръжието. В днешно време наистина е трудно да се намери оригинален револвер Скофийлд, а също и Модел 3 Руски. Оригиналният Скофийлд се познава обикновено по заключващия механизъм на рамата, позволяващ да се датира револвера.

В момента този модел се произвежда от няколко производители като модел "Нов Скофийлд", като най-добро качество на репродукцията може би има Берета, която нарича копието "Ларами".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.