Пистолет Boberg RX9  

17 март, 2009

Арне Б. Боберг от bobergengineering.com е създал интересен малък пистолет. Особеното е, че пълнителят не стои зад патронника, а под него и е изнесен напред. Пистолетът е в два модела: XR9 "джобен" вариант и още по-малкият XR9S. Двете конструкции са идентични, единствената разлика е, че "джобният" вариант използва патрон 9х19 Para, докато по-компактният модел "S" (от Shorty - Kъс) най-вероятно ще бъде произвеждан под късият 9 мм патрон .380Auto.

Двата модела използват система зареждане на патрона в патронника, за която конструктора очаква патент. Тази система е базирана на решения на Браунинг и Максим, използвани предимно в конструкции на тежки картечници. Боберг е успял да минимизира тази схема и да я приложи в изключително компактен пистолет.
Цевта е завъртаща се, оперираща зареждащия блок. Капацитетът на пълнителя е от 7 патрона, плюс един в цевта. Пистолетът има три предпазителя според автора. Боберг твърди, че дизайнът на цевта осигурява по-голяма пробивност на куршумите, от някой модели на известните джобни пистолети на фирмата Кар, а също и от известният модел на Зиг Зауер Р226.
Базирано на много по-късата цев на XR9, това твърдение е меко казано учудващо, но нека не забравяме, че най-добрата проверка на едно оръжие идва с времето, а този обнадеждаващ малък пистолет даже не се произвежда още масово. За сега цената му не е посочена, но новото за тази година в сайта е, че производството му е планирано за средата на 2009 год.
Въпреки, че сайтът окуражава посетителите му да се свържат с конструктора за повече информация, аз не получих отговор, когато го направих преди около половин година. Въпреки всичко, сайтът си заслужава посещението. Там ще намерите интересни клипове, на които се вижда как оперира XR9 заедно с друга, свързана с пистолета информация.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.