България изпуска оръжеен бартер за 1 млрд. долара  

09 март, 2009

България е на път да изпусне сделка „оръжие срещу суровини" за около 1 млрд. долара поради пасивност на държавни чиновници. По време на изложението на отбранителна продукция IDEX 2009 в Абу Даби, което приключи наскоро, държава от Далечния изток е била впечатлена от изделията на българските фирми и предложила бартер.

„Дадоха ни списък със стоки: каучук, въглища, захарна тръстика и т.н., срещу които искат да купят нашите стоки. Говорим за обеми от 1 до 20-30 млн. долара" - заяви проф. Стефан Воденичаров, председател на сдружение "Българска отбранителна индустрия". Според Петър Милков, също председател на сдружението, тази държава изобщо не е измежду основните търговски партньори на България, и ако започнем дългосрочно сътрудничество, за 3-4 години бартерът българска отбранителна продукция срещу суровини може да достигне 1 милиард долара.

Далекоизточната държава, заявила интереса за бартер, обаче все още не е получила отговор дали и България има желание за тази сделка, защото по време на изложението в Абу Даби нямало представители на Министерството на икономиката и енергетиката и вече 10 дни след завършването му чиновници от това ведомство изобщо не са се интересували какви оферти са получили българските фирми там. още...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.