За празника  

01 март, 2009

Оръжия от Освободителната война експонираха в общината
Изложба на автентични оръжия и предмети от Руско-турската война от 1877-1878 г. бе открита днес във фоайето на общината. Експонатите са обособени в две витрини - за руски и турски оръжия. Могат да се видят използваната на въоръжение в конната сотня на опълчението карабина "Бердан-2", револвер "Гасер" - калибър 11,43, офицерска казашка шашка, револверите "Варнан" и "Лефоше". Башибозушки каракулак, ятаган, кремъчен и капсулен пищов, офицерски револвер "Смит и Весон" и други експонати биха предизвикали интереса на любителите на историята. Автентичните оръжия в експозицията са предоставени от пловдивския комитет "Родолюбие".
__________(i)__________

Показват за празника войводски саби
Сабите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат най-голямата атракция на честванията за Освобождението в Плевен. Оръжията на легендарните войводи ще бъдат изложени в къщата-музей "Цар Освободител Александър II" по време на честванията за трети март. Те ще са част от изложбата на уникални възрожденски предмети. Експозицията е специално събрана по повод националния празник от музеите в Плевен, Варна и Русе. още...
__________(i)__________

Митхад паша взема сабите като трофей
При залавянето на Караджата от турците сабята е взета и подарена на русенския валия Митхад паша като оръжието на баш комитата. Когато той си тръгва за Турция, отзован от правителството, на варненското пристанище е ограбен част от багажа му, в който било и оръжието. Така реликвата попада в ръцете на наши колекционери.
Сабята на Хаджи Димитър също била предадена на Митхад паша след гибелта на войводата. Това разказа уредникът на Музея на Възраждането във Варна Станка Димитрова. Именно в съкровищницата в морската ни столица се пази оръжието и на този велик българин. Има исторически сведения, които сочат, че при гостуването си при английския консул в морския град, пашата носел тази сабя и я показвал като ценен военен трофей. Запазени са и документи с описанието й. Смята се, че е била подарена и става притежание на частен колекционер. Няма обаче сведения кой и как я е предал в музея. Едно от предположенията е, че сестрата на войводата Бойка Асенова, която живее във Варна, е успяла да издири оръжието и да го предаде за съхранение на потомците. В Музея на Възраждането във Варна се пази нейният "Орден за гражданска заслуга", за който се предполага, че е получен по този повод.
През 1982 година в Института по криминология на МВР е направена експертиза на двете саби, за да се докаже автентичността им. Те били произведени от белгийската фирма "Хенри Гусен & синове", като са комбинирани с вградени в дръжката им малки френски револвери "ЛеФоше". Смята се, че Спиро Костадинов е купил и двете саби модел "Бреветс" от магазина на Ламбро хаджи Данаилов, за да имат еднакви оръжия войводите на четата.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.