Да се доверяваме ли на въоръжени роботи?  

11 март, 2009

Идеята, че един ден въоръжените роботи ще различават приятел от враг, е дълбоко неоснователна, твърди публикация в "Ню сайънтист", позовавайки се на становището на специалиста по роботика Ноел Шарки (Noel Sharkey) от университета в Шефилд, Великобритания. Експертът направи този коментар във връзка с доклад, който препоръчва притежаващите оръжия роботи да бъдат програмирани по модела на етичните правила и задължения на живите войници.

Докладът, поръчан от Пентагона, подчертава, че фирмите, които са ангажирани да изпълнят изискването до 2015 година една трета от армията на САЩ да се състои от машини без екипаж, рискуват в бързането си да неглижират етичната проблематика при разработките.

Авторът на проучването Патрик Лин (Patrick Lin) от California State Polytechnic предупреждава: “И сега има в употреба напълно автономни бойни системи. Например системата “Фаланкс” (Phalanx) на флота на САЩ може да открие и прихване цел и да изстрелва ракети без намесата на хората.” Шарки по принцип е съгласен с изводите на Лин относно необходимостта от предпазливост и контрол, но не споделя неговия оптимизъм за бъдещия напредък по отношение на разпознавателните способности на роботизираните бойни системи.

“Нещата (в доклада) се въртят около изтърканата концепция, че машините ще се държат по-етично от войниците, защото те не се гневят и не търсят отмъщение” - обобщи той. Според него такова схващане не е достоверно, защото машините нямат човешката съпричастност и не могат да съставят нюансирани преценки. Следователно, тъй като няма да са в състояние да различават невинните цивилни от войниците, роботите няма да могат да вземат правилните решения дали да употребят смъртоносна сила.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.