Картечен пистолет KRISS Super V .45  

25 март, 2009

Нашумялата през 2005 г. със системата KRISS Super V, фирма Transformational Defence Industries (TDI) обяви на тазгодишното Shot Show, състояло се в Орландо, Флорида, че най-после е получила разрешение да продава цивилни модификации.

Фирмата е създадена през 2002 година и развойната й база се намира във Вирджиния. Фирмата е дъщерна на швейцарската Gamma Recherches et Technologies Holding SA и е напълно притежавана от американски собственици.

KRISS Super V не е непознато оръжие. Още с появяването си беше представено в рубриката "Оръжия на бъдещето" на Дискавъри Чанъл и няколко клипа се въртят в Интернет. С какво привлича вниманието странно изглеждащата система? Когато се появи за първи път информация за тази разработка на TDI, известният редактор на Defence Review, Дейвид Крейн попита на шега какво става когато кръстосаш маркуч за зареждане на бензин с автомат Томпсън. Наистина, от вече редките снимки на първоначалната разработка, оръжието прилича точно на споменатата кръстоска. Оръжието е категоризирано като картечен пистолет под .45 калибър, като в момента са разработени четири версии - две за държавните органи и две за цивилни продажби. В оригиналната си версия KRISS Super V стреля от заключен затвор, за да осигури точен първоначален изстрел. Затворът оперира на откат, като го забавя, абсорбира и пренасочва назад и надолу, за да елиминира повдигането на дулото при стрелба в автоматичен режим.

Въпреки, че системата е патентована и оригинална в конструкцията си, подобни системи са разработвани в миналото от руски конструктори, предимно в приложения за спортна стрелба. 5.5-инчовата цев, заедно със затворния и спусковия механизми, лежи в олекотена пластмасова конструкция със сгъваем приклад и две релси за аксесоари. Предпазителят може да се задейства от двете страни на оръжието. По същият начин се работи и със селектора за стрелбата, който има три положения - единичен изстрел, серия от два изстрела и напълно автоматична стрелба. Лостът за зареждане е сгъваем и е от лявата страна на оръжието.

От фирмата TDI твърдят, че пистолетът намалява отката с около 60%, а повдигането на дулото с 90% и въпреки добрите отзиви при демонстрацията на първите работещи екземпляри, по оръжейните форуми в Интернет се появиха критики, че .45-калибровият патрон не е бронебоен, а оръжието се рекламира като предназначено за специалните полицейски подразделения, които от своя страна имат подобно изискване за арсенала си. В отговор на това TDI намалиха тежестта на оръжието с около 50%, до около 2.5 кг. без пълнител и сгъваем приклад, и разработиха модели, които използват широко разпространеният в полицейските приложения патрон .40 S&W, а за цивилните модели - 9x19 Para. Също така, беше обърнато внимание, че скоростта на стрелба е много голяма и в момента ТDI са я намалили до 200 изстрела в минута.

През последните две години TDI разработи заедно с Magpul Industries двуредово, 17-патронно удължение за пълнител на Глок 21, което покачва капацитета на пълнителя до 30 куршума. Цивилната версия на KRISS Super V се различава предимно по дължината на цевта, която е удължена до 16", липсата на превключвател за автоматична стрелба и стрелба само с единични изстрели. Федералното бюро за алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия (ATF) са изискали изрично конструкцията на цивилната версия да не разрешава преправяне на механизма с такъв за автоматична стрелба, нещо широко разпространено при други оръжия, като например много версии на Автомат Калашников, на които просто се сменя затвора с "автоматичен". Въпреки, че в повечето щати в момента относително свободно може да се купи автоматично оръжие, това изискване е било наложено на фирмата-производител, за да могат да продават в цивилния сектор от пазара. Както се вижда от множеството клипове в Интернет, KRISS Super V стреля много точно на стандартните разстояния от 15 до 25-30 м. и групира твърде плътно за автоматично оръжие тежкият .45 куршум. Цивилната версия, благодарение на по-дългата си цев прави групи от по 6" на 150 м. Официалната обявена ефективна дистанция на стрелба е 100 м. Пистолетът може да се използва с две ръце или само с една ръка, ако се налага, което го прави удобен за някои полицейски и военни приложения.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.