Всеки пети британски хлапак носи оръжие  

22 април, 2008

Българчетата все още са далеч над опашката зад своите британски връстници, които се смятат за най-опасни в цяла Европа. Не защото са по-буйни от връстниците си на Стария континент. А защото не тръгват на училище без оръжие. Всяка седмица британски учители залавят свои питомци с пистолети или ножове, пише Би Би Си.
Според проучване на британското правителство вече всеки пети ученик ходи с нож в школото.
Учениците се въоръжават до зъби не само в градските училища, но и в затънтени прогимназии на Острова и дори в селски райони.
В анкета сред 1500 училищни служители, проведена от университета в Уоруик, близо 25% от запитаните твърдят, че през миналата година са залавяли ученици с оръжия уж за защита.
По-голямата част от невръстните младежи твърдят, че една от причините да носят оръжие е, че се чувстват по-сигурни.
Статистиките сочат, че повечето деца, които носят ножове, са били обект на скорошен тормоз от свои съученици.
Наскоро британското правителство обяви, че смята да сложи по входовете на средните училища метални детектори. Така всички ученици ще минават през проверка за оръжия, преди да влязат в стаите.
Училищата в някои графства скочиха срещу въвеждането на детекторите, заявявайки, че проблемът трябва да бъде решен чрез въвеждане на часове, в които се говори за опасностите за онези, които носят оръжие в даскалото. Кметът на Лондон Кен Ливингстън пък се оказа най-краен.
Той поиска полицейски отряди да нахлуват в училищата редовно и да претърсват за оръжие учениците, докато са в час. Засега можем само да се радваме, че българските школа още не са стигнали до подобно дередже, въпреки че в последните дни вече се повдига въпросът за вземането на крайни мерки от училищните охранителни фирми.

Темата не от вчера:
Рязко е скочил броят на въоръжените ученици на Острова
Лондон ще бори с детектори уличната престъпност
Албионът пропищя от младежки банди
Училищни униформи в Лондон стават като бронежилетки
Пистолети под наем
Статията ми звучи успокояващо и оптимистично относно "дереджето" (дали ако ДПС излезе от властта, журналистите ще спрат да ползват турцизми, за които си имаме хубави български думи?): Някъде другаде положението е по-лошо, така че българчета, още сте назад с материала и има да наваксвате - грабвайте оръжията и екшън... А ние ще се снишим и ще ви гледаме сеира, сякаш сте чужди...
Защото не ние, а някой друг (охранител, даскал или който и да е) трябва да вземе мерки, сякаш възпитането на нашите деца не е наша грижа.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.