Корабът робот  

10 април, 2008

„Войните на бъдещето по всяка вероятност няма да се водят от хора, а от роботи”! Ето едно изявление, което вероятно ще хвърли в ужас всички почитатели на филми като “Матрицата” и “Терминатор”: интелигентни машини, които изземват контрола върху смъртоносна бойна техника и се обръщат срещу създателите си.
За щастие или за нещастие, военните рядко страдат от подобни параноични скрупули, тъй като както знаем, те по подразбиране са много прагматични хора, за които спокойно бихме могли да кажем, че са практически лишени от въображение. И докато за широката публика подобни сюжети са източник само и единствено на забавление, армейските инженери явно ги приемат много на сериозно.
Само за сведение – през миналата година различни безпилотни апарати, управлявани изцяло и частично от компютърен интелект, са прекарали близо 260 000 часа във военни мисии. За сравнение – само преди четири години това време е било около 4 пъти по-малко.
Разбира се, следващата логична стъпка е обединението на тези роботизирани машини в една по-комплексна бойна система, която не изисква реално човешко присъствие. Именно това е идеята на предложения от британската отбранителна компания BAE Systems прототип на футуристичен военен кораб. Разработената от тях концепция носи работното наименование UXV Combatant и представлява едновременно самолетоносач и база за управление на различни безпилотни машини.
Има ли пилот в самолета?
Основният плюс на подобен кораб без съмнение е фактът, че пространството, което обичайно се предвижда за излитане/приземяване на пилотирани въздухоплавателни средства, ще може да се съкрати драстично. „Истината е, че ако имате човек на борда на даден изтребител например, вие можете да натоварите физиката му до определен предел”, обяснява Чарлс Томпсън от BAE Systems. “След това има съвсем реален шанс да увредите сериозно организма на пилота. При безпилотните роботизирани уреди този проблем не съществува. Освен това мястото за съхранение на самите машини може да се съкрати, а доста от помещенията, обслужващи обикновено човешкия персонал на един съвременен боен кораб, също могат да отпаднат”.
Именно поради тази причина, при проектирането на UXV конструкторите са предвидили две 164-футови палуби, които се срещат V-образно под ъгъл. Именно те ще служат като основна площадка за изстрелване на безпилотните апарати. А като говорим за „изстрелване”, спокойно можете да тълкувате термина буквално. Идеята е за целта да се използват специални електромагнитни катапулти, придаващи на машината първоначално ускорение, което вероятно би убило човека пилот на място. За организацията на цялата тази база ще се грижи свърхпрецизна система от радари, радиочестотни идентификатори и обозначения.
Открий разликите!
Макар да изглежда като радикално нова идея, UXV: Combatant всъщност споделя редица общи черти с вече съществуващ военен кораб, дело на BAE Systems. Става дума за Type 45 Daring – масивен “стелт” боен съд от клас „Разрушител”, който ще бъде приет на въоръжение в Кралските военноморски сили на Великобритания през 2009 г. Точно като Type 45, и UXV е дълъг около 500 фута, задвижва се от електродизелови турбини и може да развие максимална скорост от 27 възела (31 километра в час). Разликата е, че вместо няколкостотин моряци (колкото обичайно наброяват екипажите на подобни кораби), UXV спокойно може да бъде управляван и поддържан от 60 души, работещи на три смени, както и няколко души допълнителен персонал за обслужване на роботизираните апарати на борда.
Универсалният боец
От реалното изграждане и въвеждане в експлоатация на подобен морски съд ни делят много години. Като вероятна дата за първия такъв построен прототип се сочи 2020 г. Естествено, при толкова дълъг период на стратегическо планиране BAE Systems са предвидили, че този кораб не може да бъде ориентиран към конкретните нужди на конкретно подразделение на военноморските сили. Именно по тази причина британците работят в близко сътрудничество със сродна американска компания от същия бранш – General Dynamics. Целта е разработването на вариант на UXV с по-универсален дизайн, който да позволи при нужда корабът лесно да бъде преоборудван с различни роботизирани апарати. По този начин предназначението му може да бъде променяно буквално „за една нощ” – от боен съд за борба с подводни лодки, през минотърсач до платформа за поддръжка на наземни операции.
Разбира се, като всеки себеуважаващ се военен кораб и UXV няма да е съвсем беззащитен. Напротив – въоръжението, което е предвидено той да носи на борда си, ще е доста солидно. Освен ракетните батареи на носа (оборудвани с управляеми ракети земя-въздух и кораб-кораб), Combatant ще разполага още с големокалибрено шестинчово оръдие и 155-милиметрово оръдие от среден калибър.
Когато първата информация за UXV се появи, много анализатори побързаха да го нарекат „кораб-робот”. Макар че подобни квалификации са малко преувеличени, сигурен е фактът, че този кораб ще се нуждае от много по-малко човешки персонал и пилоти на борда си. Това при всички случаи означава и по-малко жертви при един евентуален бъдещ военен конфликт.

Драгомир Дончев, hicomm

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.