С гуми или с вериги, танкът си е танк  

12 април, 2008

ЮНЕСКО просто не трябваше да обявява Червения площад за свой обект
Площадът в центъра на Москва и Кремъл бяха обявени през 1990 г. за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. На следващата година Съветският съюз се разпадна и руският президент Борис Елцин отмени дотогавашното участие на танкове и балистични ракети в парада, в който през последните години участват само войскови части и леки машини. Според Ройтерс тази година в парада ще бъдат показани над 110 танка, ракети и артилерийски оръдия, както и 32 бойни самолета.
Веригите на танковете, които ще преминат през Червения площад на 9-майския парад, ще бъдат облепени с гума, за да не трошат плочките. Решението е взето, тъй като Червеният площад заедно с Кремъл е обявен през 1990 г. за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО - организацията за култура към ООН.
За радост на ЮНЕСКО от 1991 г. в ежегодния парад за Деня на победата не участват танкове и тежки машини. До тази година, когато на 7 май Дмитрий Медведев ще встъпи във функциите си на президент, а Владимир Путин ще оглави правителството. Ако това е поводът за връщането на танковете на площада, което съвсем не е изключено, то безсмислено е да се пазят паветата с гума. ЮНЕСКО просто не трябваше да обявява за свой обект площада. Макар че, когато една държава самоцелно демонстрира тежката си военна мощ в чест на бившия и бъдещия си ръководител, тя очевидно има достатъчно пари да ремонтира пораженията по плочките. Танкът си е танк – с гуми или с вериги. А ако грижата за световното – и собственото, културно наследство е така гореща, то Русия не трябваше да излиза през декември м.г. от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, който ограничава броя и на танковете наред с другите въоръжения.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.