Пушки за крале с цената на яхти  

18 април, 2008

Показват двуцевки близнаци, които изкушиха арестувания антимафиот №2
Яхта или пушка? Всеки посетител на зала 3 в НДК, където се провежда традиционното пролетно изложение "Лов и риболов, спорт и свободно време", може да се убеди с очите си, че подобна дилема наистина съществува.
Защото свръхлуксозната двуцевка на белгийската фирма "Лебо-Курали" струва ни повече, ни по-малко от 99 000 евро - колкото по-малка яхта. Уникалното оръжие се произвежда в единични бройки и по поръчка. Сред неговите притежатели са членоветe на саудитското кралско семейство, испанският монарх Хуан Карлос и световноизвестният холивудски кинаджия Стивън Спийлбърг. Като бонус потенциалните купувачи получават нож от същата фирма, който иначе струва 10 000 евро. Изложеното оръжие не се продава, защото е в базов вид, но от фирма "Аполо" заявиха, че ако се намери и в България купувач, който да си поиска допълнителните екстри по оформлението му, няма проблеми да го притежава.
Иначе хората се тълпят да си купят ловни екипи по 285 лв. или само елечета, които вървят от 30 до 60 лв. Обувките тип ГОР-ТЕКС, с които смело може да се посрещнат всички капризи на времето и в гората, и по софийските улици, струват от 240 до 310 лева.
Комплект "Две в едно" пък предлага щандът на ВИП. Става въпрос за лимитирана серия на "Бенели", от която са пуснати само 350 броя двуцевки. Срещу 10 бона се предлагат две пушки - съответно 12 и 20 калибър. Те са направени от корена на едно и също дърво. Всеки комплект е със съответния номер, а под спусъка е оставено място за сребърната пластина, на която купувачът да гравира името си. "Реклама" на пушките близнаци "Бимилионаре" направи арестуваният зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Точно такива си поиска той от шефовете на "Винпром Пещера" срещу секретна информация. Иначе другите модели на "Бенели" вървят от 3000 до 5000 лв. и също са много добри.
Колекционерите на бойно оръжие с интерес разглеждат обезвредени модели на легендата АК-47 и "Судаев". За по-голяма ефективност при попадението от "Стар форс" предлагат патрони с мек връх, които се нагъват в тялото на улученото животно.
Изобилието от газови пистолети също е голямо, като наред с турските марки тази година се предлагат и испански оръжия, чиито цени са от 73 лв. нагоре.
Тазгодишното изложение може да се нарече царството на ножовете. Колекцията на руската фирма "Златоуст" включва всевъзможни като форма, размери и предназначение хладни оръжия -от почти джобни ножчета до подобни на сатъри остриета. Цената им е съответно от 96 до 500 лева. На щандовете вече има и оксидирани ножове от специална стомана, използвани от руските командоси. Цената им е 175 лв., а сред маниаците са известни като "нож за рязане на ножове". Между 80 и 230 лева са финландските ножове на "Д. Мартини", а испанските на "Муела" са по 130-150 лева.
И ако някой си мисли, че глигани или елени могат да се преследват само с пушка, горчиво се лъже. Който иска, може да се направи на африкански или индиански ловец, като си купи копие със стоманен връх на "Пума" срещу 4000 лв. Подобен лов сега е последният писък на модата сред авджиите на Запад. Изложението е до неделя, а търговците правят специални отстъпки от 5 до 10 на сто.
Константин Събчев, standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.