България се присъединява към Кодекса за поведение при доставката на оръжие  

17 април, 2008

България ще се присъедини към Кодекса на поведение при доставките на отбранителни продукти на страните-членки на Европейската агенция по отбрана (ЕАО), реши правителството, предаде репортер на БГНЕС.
Кодексът е междуправителствен режим, насочен към насърчаване на конкуренцията при доставките за отбрана, към който държавите-членки на ЕАО се присъединяват доброволно. Страните, приели кодекса, се съгласяват да дават равни възможности за участие в доставките за отбраната на националните и чуждестранни производители при пълна прозрачност на процедурите. Успоредно с това, по-добрите възможности за продажби на отбранителния пазар на страните-членки трябва да гарантират задължение от страна на компаниите за сигурни и конкурентни доставки. Важен елемент от кодекса е да се разширят възможностите за малки и средни компании от цяла Европа да продават продуктите си на пазар, обхващащ целия континент. От основните изпълнители на доставките се очаква да оценяват и избират справедливо и безпристрастно своите подизпълнители.
Участието на България в режима на доставки на ЕАО ще подобри достъпа ни до европейския пазар за отбранителни продукти и услуги, а българските предприятия ще могат да участват на конкурентна основа в процедурите за военни доставки на останалите страни-членки на ЕАО. С присъединяването си към кодекса България ще участва пълноценно в създаването на правилата за функциониране на конкурентен европейски пазар за отбранителни продукти и услуги, както и в изграждането на европейска отбранителна технологично-индустриална база.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.