И все пак защо светът въоръжава Кадафи?  

17 април, 2008

Путин е поредният, който премина по утъпканата от Саркози пътека
Руският президент Владимир Путин уговори при вчерашната си визита в Либия оръжейни сделки за милиарди. Миналия декември това постигна и френският президент Никола Саркози, докато си говореше с Муамар Кадафи в неговата палатка, опъната пред Елисейския дворец. Няколко дни по-късно и испанският премиер Хосе Сапатеро договори гигантски контракти в отбранителната област при визатата на либийския лидер.
Кадафи има пари – 40 млрд. долара от годишни продажби на петрол не е малка сума. Въпросът е защо все пак големи световни сили се борят да получат някакъв пай от тези приходи именно срещу оръжия - вярно, гарнирани и с някакви проекти в инфраструктурата и енергетиката? Нали „голямото отваряне“ на Либия към неарабския свят настъпи именно защото се отказа от програмата си за развитие на оръжия за масово унищожение и така отпадна от списъка на САЩ с терористичните държави? Изглежда само Вашингтон още си спомня за тази подробност, защото не е известно да е продал на Триполи някакви военни системи.
Добре е европейските лидери да се запитат защо са й на Либия тези оръжия, преди да омайват обществеността с главоломни сделки. За да не се окаже, че са милитаризирали държава, която изведнъж се отмята от антитерористичните си ангажименти.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.