Китай вече прави “фалшификат” на руския изтребител Су-27  

22 април, 2008

Русия официално е уведомила Китай, че производството на изтребители J11, които копират руския Су-27СК, е нарушение на междудържавните договорености.
Москва обеща да предприеме правни процедури за защита на интелектуалната собственост.
Прогресът може да струва скъпо на руската отбранителна промишленост. Ако китайците се научат да правят аналог на Су-27 серийно, те лесно ще изтласкат Русия от пазарите на трети страни.
Опитите на Русия да се утвърди на китайски оръжеен пазар чрез предаването на Пекин на сглобяването на изтребители Су-27СК не оправдаха очакванията, констатира “Независимая газета”.
Китайските пирати са постигнали ново равнище: усвоявайки технологията за производство, Китай е организирал собствено производство на техни аналози, като целта е експорт след това в страни от третия свят.
Руските експерти очакваха, че на китайците ще им трябват не по-малко от 10 години, за да разработят собствен двигател. Китайците обаче се справиха по-бързо.
Пекин дълго време беше основен купувач на руска военна продукция. Сега обаче самият той става голям износител на оръжие, създадено главно въз основа на руски образци и лицензи. Тази ситуация очевидно не отговаря на интересите на руския отбранително-промишлен комплекс.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.