Mutri & filiiki  

28 декември, 2006

Чудите се с какъв образ България влиза в ЕС? Надникнете в пътеводителите за чужденци

Българската версия на Cheers! изисква да погледнете в очите всеки, с когото чуквате чашата си - неопределен поглед, който обикаля масата, не е достатъчен и е сигурен начин да обидите българите.

Ако докато правите това, оскъдно облечената блондинка срещу вас ви намигне, бъдете предпазливи - зад всяка chalga girl стои нейният дебеловрат приятел, спотайващ се в сенките. Чалга-момичетата, обичайте ги или ги мразете, са неделима част от българската поп култура. Тези принцеси на поп-фолка обичат да парадират със своите изрусени коси и къси рокли, оставящи малко на въображението."

Това е част от гайда на Vagabond - месечното списание на английски език, което от есен­та излиза в България и започва да придобива все по-голяма популярност в expat средите. Познавам българи, които се ядосват на този гайд. Но това са по-скоро хора, които не могат да разпознаят хумора дори ако последният се боядиса в яркочервено, сложи си звънче и окачи на врата си табелка "хумор".

Пътеводителите за чужденци са задължително четиво за българите. Не само защото от страниците им можеш да наваксаш всичко важно, което си пропуснал, докато си бягал от история и география в гимназията. Но и защото понякога е суперценно да се погледнеш отстрани.

Огледалце, огледалце

Та ако се чудите с какъв образ България влиза в Европейския съюз, по-долу сме се опитали да го щрихираме. С цитати. Аб-со-лют-но актуални. Картината обаче е съзнателно изкривена. Тоест комплиментите за дъхоспиращата природа и богата култура сме ги пропуснали (а такива, повярвайте, изо­билстват). Защото България е като жена, която има нужда да отслабне. Но вместо да го прави, подчертава достойнствата си, носейки блузи с големи деколтета, а прикрива недостатъците си с широки поли. Заблуждавайки се, че така никой не забелязва проблема.

"България се е променила бързо през последното десетилетие, въпреки че в селата все още можете да намерите хора, които яздят магаре до работа, ядат картофи, които са отгледали в градината си и правят собственото си сирене. Разликата е, че сега прокарват всичко това пред сателитна телевизия", казва в сайта си Lonely planet - един от най-популярните пътеводители в света. Там пише още: "Това, на което посетителят се натъква днес, е държава, която храбро се бори да се адаптира, и хора, които остават забележително гостоприемни в лицето на социалния и икономически хаос."

Още едно драсване с молива - от Vagabond: "Вероятно ще срещнете известно количество mutri на улиците или по пътищата. Можете да ги разпознаете по характерния им вид (дебели вратове и разкарай-се-от-пътя ми изражения на лицата) и усет към модата (златни вериги, скъпи мобилни телефони, три четвърти шорти и кожени сандали). На пътя те вероятно ще карат Audi или Mercedes [… ]

Ще слушат чалга (българската версия на турбофолка) и ще бъдат придружавани от изключително сексапилни изкуствени блондинки. Повечето мутри ще имат оръжие - и ще го използват. Знаците "оръжията забранени", закачени на вратите на някои ресторанти, не са шега."

Посолството предупреждава…

Изключително добра представа за образа на България може да придобиете и ако прегледате сайтовете на посолствата. Така например линк в сайта на американското посолство води към предупрежденията за пътуване на Държавния департамент на САЩ, където не се използва точно думата mutri, но се казва: "Редица бомбени атентати и престрелки се случиха на публични места в София. Вярва се, че тези престрелки са в резултат на войни за преразпределение на територия между групи от организираната престъпност. Тези групи често пътуват в конвои от последни модели джипове и лимузини, придружавани от въоръжени мъже, и са постоянни посетители на скъпи ресторанти, хотели и нощни клубове. Пътуващите трябва да бъдат особено внимателни, когато са близо до подобни групи."

В сайта можете да прочетете още, че "шофирането в България е изключително опасно. Склонността към агресивно шофиране, липсата на надеждна инфраструктура и смесицата от нови и стари модели коли по магистралите на страната допринасят за висока смъртност при пътните произшествия […] Автомобилистите трябва да избягват конфронтация с агресивни шофьори в България. В частност каращите последни модели BMW, Mercedes и Audi са известни с това, че нарушават ограниченията на скоростта и карат опасно. Автомобилистите трябва да проявяват предпазливост и да избягват спорове с шофьорите на такива превозни средства, които могат да бъдат управлявани от въоръжени представители на организираната престъпност."

Британското посолство също съветва: "Избягвайте конфронтации с агресивни шофьори, които могат да бъдат въоръжени." Холандското пък предупреждава: "Пътуването с кола в България е възможно, но не и без риск. Кражбите на коли, в частност западноевропейски марки, са срещано явление. Имайки предвид вероятността за кражба в комбинация с лошото - а на някои места много лошо - състояние на пътищата в България, е силно препоръчително да не карате след залез слънце." The Rough Guide to Bulgaria добавя: "Винаги при възможност ползвайте охраняеми паркинги и никога не оставяйте автомобила си на малка уличка, освен ако не е снабден със заключване за волана."

Мръсни седалки и софт порно

И докато сме на тема трафик, ето какво ще прочете господин Браун, ако утре реши да изкара ски ваканцията си в България и надникне за малко инфо в сайта на Lonely Planet: "Автобусната и влаковата мрежа в България са обширни и доста евтини, въпреки че разписанията им са нелогични, има мистериозни анулирания и персонал, зает с много важни кръстословици. Частните автобуси конкурират държавния транспорт по основните направления, често компенсирайки малко по-високата цена с екстри, като например амортисьори. Няма шанс да не се натъкнете на саундтрак, съставен от поп музика, която сте се надявали да сте забравили завинаги, и човек се надява да няма пряка връзка между отвратително мръсните седалки и плакатите със софт порно."

Ако, веднъж вече дошъл в България, господин Браун попадне на сайта на седмичния вестник за чужденци The Sofia Echo и надникне в раздела useful tips, ще получи следната - съгласете се - понякога животоспасяваща информация: "Тоалетните съоръжения са значително подобрени в сравнение с преди 10 години, но могат да бъдат отблъскващи, основно в по-старите сгради и извън големите градове. Повечето съвременни бензиностанции, ресторанти, хотели и барове имат приемливи съоръжения. Но на други места можете да бъдете изправени пред нищо повече от дупка в земята и никаква тоалетна хартия. Винаги носете мокри кърпички със себе си." "Извън София можете да се натъкнете на стари жени, които седят пред вратите на тоалетните. Те ще ви продадат едно парче тоалетна хартия за сума между 20 и 50 стотинки и няма да разберат, ако искате повече", съветва Vagabond.

С колко филийки хляб?

Какво ще се случи, ако господин Браун отиде на ресторант в България? О, много неща - ще ви кажат пътеводителите. На първо място, ще остане разочарован от обслужването. "Много посетители и чужденци, които живеят в България, се оплакват, че обслужването е вероятно най-лошото в Европа - и за съжаление може би са прави. Въпреки че самите българи твърдят, че качеството на обслужването се е подобрило отвъд разпознаваемостта от падането на комунизма насам, крайно неучтивите, а понякога и направо груби сервитьори и продавачки без какъвто и да е видим интерес в правенето на продажба все още са характерна черта", пише Vagabond.

Второ, най-вероятно господин Браун ще бъде запитан kolko filiiki хляб ще желае - което би го изненадало, ако от Rough Guides не го бяха предупредили за тази странна особеност на тукашното ресторантьорство.

Част от образа на България, с който тя гордо застава на прага на Европа, включва: атаки срещу чужденци, мотивирани единствено от цвета на кожата, чести случаи на джебчийство, измами с банкомати, дрогиране с цел ограбване - чрез слагане на силни успокоителни в напитки или храна от "случайни приятели", болници, които не покриват американските или западноевропейските стандарти (от сайта на Държавния департамент на САЩ). Или: пътна полиция, която е част от проблема, а не от решението; заети от паркирани коли тротоари, дупки по улиците, опасност от пресичане, особено на зебра, каране на колело в София като самоубийствено занимание, опасност същото това колело да бъде откраднато, ако бъде оставено на улицата, макар и вързано за улична лампа; непоносим шум - гърмяща музика в заведенията, виещи аларми на коли, бормашини в неделя следобед (от Vagabond).

Посмяхте ли се? Добре. А настръхнахте ли? Пак добре. Осъзнахте ли, че макар и тук-там хиперболата да надделява, общата картина е доста точна? Включихте ли току-що в новогодишните си обещания "да направя всичко, което зависи от мен, за да променя образа на България"? Или сте от онези, които вярват, че само българите можем да си критикуваме страната, но ако някой друг го прави, това вече е кръвна обида?

Всъщност забравете този текст. Като омъжена за чужденец мога да ви гарантирам, че чужденците харесват България и в частност българите, защото сме умни, прекрасни, добри и, а, хм, скромни. Да - кимам с глава енергично - да. Само че не знам дали може да ми се вярва. Все пак България е онази държава, където на езика на тялото при кимането с глава да е не и обратното.
Яна БЮРЕР ТАВАНИЕ
capital.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


3 коментара: to “ Mutri & filiiki

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.