Русия обявява война на нелицензираното военно производство  

06 декември, 2006

Висш служител от руското външно министерство е обявил желанието на Русия да се справи с нелегалното и нелицензирано производство, както и продажба на руско въоръжение в чужбина.

Според агенция MosNews, в последно време зачестяват оплакванията на руските официални власти по повод сериозните загуби, които правителството понася от „пиратското" производство на автомати Калашников в България. В момента армиите на 47 държави в света са въоръжени с автомати АК-47, изобретени от руския дизайнер Михаил Калашников. Според неофициални данни в света в момента циркулират над 100 млн. единици от автомата АК-47, като голям процент от тях се произвеждат нелегално без нужните лицензи.

Според Александър Алексеев се забелязва известен прогрес с българското военно предприятие „Арсенал", чийто лиценз за производство на Калашников отдавна е изтекъл, но никой не го е подновил, а автоматите все още излизат от поточната линия.

Официален представител от държавната фирма осъществяваща износ на руско въоръжение Рособоронекспорт е заявил, че българската фирма Арсенал е демонстрирала фалшифицирани (без лиценз) автомати АК-47 Калашников на военното изложение DSA 2006 в Малайзия

Алексеев е споделил, че половината от НАТО-вските държави трябва да подпишат договор за интелектуални права над произведената военна продукция с Москва. В момента няма подписани договори с Литва, Латвия, Канада, Исландия, Люксембург, Холандия и Норвегия. Преговори се водят със САЩ и Великобритания, допълва Алексеев.

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Иванов е изнесъл доклад на ведомството, според който нелегалната продукция на леко стрелково оръжие се оценява на $2 млрд. годишно. От тази сума, делът на АК-47 Калашников е около 85%-90%.

Според руската фирма Ижмаш производител на автомати Калашников, само 10-12% от световното годишно производство се пада на Русия, по-голяма част от останалото производство е дело на нелицензирани фирми или такива с изтекъл лиценз.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.