Близнаков: Изоставането в модернизацията на армията е в порядъка на 20-30 години  

26 декември, 2006

"Изоставането в модернизацията на нашите въоръжени сили е в порядъка на 20-30 години", заяви във Военноморска база-Бургас министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Близнаков пристигна за официалното посрещане на фрегатата „Дръзки", която се завърна от мисия. Близнаков добави още, че изоставането се отнася и за военноморския ни флот.

На пресконференцията на борда на „Дръзки" министърът каза още, че сме показали, че България е на необходимото ниво и може да покрие изискванията за осигуряване на контрол над корабоплаването и безопасен транспорт, както и да действа за ограничаване на незаконния трафик на оръжие, хора и наркотици по море. Има опция за закупуването на втора фрегата от Белгия, но въпросът още не е решен окончателно", каза още министър Близнаков.

Той припомни, че предстои скорошното подписване на договор за доставка на няколко хеликоптера за военноморските ни сили от типа „Ягуар". Участието на „Дръзки" в мисията е струвало 2,8 милиона лева. Подготвен е меморандум за възстановяване на част от парите или цялата сума и предстои той да бъде ратифициран.

Началникът на главния щаб на ВМС контраадмирал Минко Кавалджиев заяви, че вече е доставен преобразувател за фрегатата „Дръзки", който ще му позволи наземно захранване с енергия.

Предстоят пробите на техниката и пускането й в действие. Членовете на екипажа на фрегата и семействата им ще почиват безплатно една седмица. А що се отнася до следващата мисия на „Дръзки", то тя още не е ясна.

При посрещането на фрегатата в Бургас министърът на отбраната, командващият ВМС и началникът на Генералния щаб наградиха 20 души от екипажа с лично оръжие, хладно оръжие- нож за АК, бинокли и грамоти.

Пред състава на служещите във Военноморска база Бургас министър Близнаков поздрави „Дръзки" за участието в мисията и каза, че преминатите изпитания на екипажа от фрегатата са доказали, че българският моряк е достоен за уважение. „Дръзки" взе участие във Военноморския контингент на ЮНИФИЛ в Ливан.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.