Олмерт разбуни духовете с ядрено признание  

13 декември, 2006

Израелският премиер Ехуд Олмерт хвърли в смут международната общност с думите си пред германската телевизия SAT 1, че неговата страна притежава и развива успешно ядрена технология, предадоха агенциите. Намекът, който във вторник беше тълкуван противоречиво, може да се окаже първото официално признание на официални израелски представители за атомните програми на Тел Авив.

Ние никога не сме заплашвали с унищожение която и да било страна или народ за разлика от Иран, който открито, ясно и точно заплашва да изтрие Израел от картата на света, посочи Олмерт. И поради тази причина можем ли ние да сравним желанието на Техеран да притежават ядрено оръжие с това на САЩ, Франция, Израел и Русия, риторично попита израелският премиер, коментирайки иранската ядрена програма. Междувременно говорителката на премиера Мири Айзен заяви, че Ехуд Олмерт не е имал предвид, че Израел притежава ядрено оръжие или се стреми към получаването на такова. Поставянето на Тел Авив заедно със САЩ, Франция и Русия е опит да се отделят демократичните страни в противовес на Иран и това няма никаква връзка с въпроса дали споменатите страни притежават ядрено оръжие или не. Скандалът около изказването на Ехуд Олмерт бе използвано от "Ликуд" за повод за искането да си подаде оставката. Политически анализатори прогнозират, че изказванията на Олмерт може да разклатят коалиционния кабинет.

Израел дълго време отказва официално да потвърди или отрече твърденията дали Ерусалим притежава атомна бомба. Неофициално се смята, че Тел Авив е единствената ядрена сила в региона на Близкия изток. Слуховете за неговия потенциал отново се появиха, след като по време на слушанията си пред сенатската комисия на Робърт Гейт, който заяви, че Тел Авив може да притежава ядрена технология.

Изказването на Олмерт стана по време на европейската му обиколка, за която са предвидени срещи с канцлера Ангела Меркел и италианския премиер Романо Проди. Освен това те стават няколко дни след като арабските страни от Персийския залив заявиха, че ще развиват ядрена програма за мирни цели в противовес на иранската такава. Според АФП изказването на Ехуд Олмерт е промяна в досегашната политика на Тел Авив да не разяснява своята ядрена програма както на съседите си от региона на Близкия изток, така и на света.

Признанието на Ехуд Олмерт за ядрената бомба изцяло измести предварително определения акцент на срещите му - положението в Близкия изток, ситуацията в Ливан, Ирак и Иран.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.