Пентагонът продаде оръжие за $21 млрд. тази година  

06 декември, 2006

Американското правителство ще се опита да задържи военните си продажби и през фискалната 2007 година на стойност $20 млрд., споделят днес от търговското подразделение на Пентагона.

През фискалната 2006 г., която завърши на 30 септември, американското правителство е успяло да продаде въоръжение за $20.9 млрд., като е удвоило постъпленията от фискалната 2005 г., когато продажбите бяха за $10.6 млрд.

Приключилата година се нарежда на второ място по доходност, след благополучната 1993 г., когато САЩ продаде въоръжение на рекордна стойност $30 млрд. главно на страните от Близкия изток. През 2006 г., кризите около Иран и Северна Корея спомогнаха за увеличеното търсене на американско въоръжение от целия свят.

Според американското министерство на отбраната, Саудитска Арабия е в преговори за покупка на бойни самолети произведени от Boeing и Lockheed, както и за покупката на флотилия бойни кораби за защита на петролните си терминали. Покупката на тези морски съдове може да донесе на САЩ няколко милиарда долара през следващите години.

Обединените Арабски Емирства в момента също обсъждат покупката на няколко бойни кораба за засилване на военноморския си флот основно предназначен за отбрана на петролните им инсталации.

Продажбите към Ирак и Афганистан, които ще са основно бронирани машини и леко стрелково оръжие ще са на стойност $3 млрд. през 2007 г. Тайландските ВВС вече са направили поръчка за американските изтребители F-16C/D, които ще бъдат доставени в срок от 5 години и ще са на обща стойност $5.5 млрд.

Междувременно гласуването на бюджета на американските военновъздушни сили за фискалната 2008 г. се очаква да премине без сътресения, като сумата ще се запази на $117 млрд., съобщава днес Ройтерс. Военновъздушните сили на САЩ са планирали да закупят няколко военно-транспортни самолета С-130J построени от Lockheed Martin Corp.

От Пентагона съобщиха днес, че от американските ВВС са искали допълнително $33.4 млрд. към бюджета си за фискалната 2007 г., с които да се финансира по-дълго продължилата война в Ирак и Афганистан. За 2008 г. допълнително поисканите средства са в размер на $50 млрд.
Официалните лица от Пентагона все още не са решили дали да отпуснат допълнителните средства на ВСС, чийто бюджет за 2007 г. е гласуван на $105.9 млрд.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.