Политически скандал в Скопиe заради наши камиони с оръжие  

18 декември, 2006

Срещу българските превозвачи още няма повдигнато обвинение
Според ВМРО-Народна вече са изтъргувани пушкала за над 15 млн. евро

Политически скандал разтресе македонската столица Скопие заради заловените вчера български камиони с оръжие. Освен четиримата българи вчера бяха арестувани и деветима служители на Генералния щаб и металообработващият завод "Тито" Скопие, това съобщи македонската телевизия "Канал 5". Полицията смята че арестуваните имат информация, за натоварването на българските камиони в казармата Гоце Делчев и пренасянето на оръжието в България. Следствието трябва да изясни как чуждестранни граждани са получили достъп до военен обект и какво оръжие е било транспортирано в предишни пратки.
Вчера станаха извести имената на 4-мата български шофьори които са задържани за 30 дни в Скопие, съобщи БГНЕС. Това са Светослав Гоцев на 40 години, Рангел Антонов на 42 г., Александър Димитров на 27 г. и Георги Йорданов на 35 г. Те са посетени от българския консул в Скопие и им е осигурен адвокат. Срещу тях все още няма повдигнато обвинение.
Четиримата българи бяха задържани в четвъртък вечерта в Скопие. Те превозвали в три камиона оръжие на македонската армия. Полицията в Скопие проверява дали става въпрос за контрабанда на оръжие. Информациите от македонските министерства на вътрешните работи и на отбраната и от Генералния щаб на македонската армия са противоречиви. Първоначално от Генералния щаб съобщиха, че става въпрос за съвсем законно транспортиране на оръжие, провеждано съгласно договор с македонската фирма "МЗТ". След проверка на камионите е установено, че те превозват 33 минохвъргачки калибър 120 мм, 300 картечници MG-3 германско производство и същия брой установки за тях. Оказа се обаче, че вместо да се транспортира старо оръжие, излязло от употреба, картечниците намиращи се в камионите са чисто нови, дори неразопаковани. Стойността им посочена в договора - 43 долара, също се разминава с реалната - 300 долара. Вътрешното министерство на Македония предполага, че става въпрос за дарение от НАТО. Според договора на металообработващия завод "Тито" с Министерство на отбраната, фирмата получава старо у неупотребявано оръжие, което продава и с получените средства доставя друго оборудване на МО или превежда сумите на министерството.
В декларация ВМРО-Народна заяви, че това не е първа пратка и че очевидно става въпрос за търговия с оръжие. Според партията по този начин до момента е изтъргувано оръжие за 15 млн.евро.
Министърът на отбраната на Македония Лазар Еленовски заяви, че не е знаел нищо за пратките. "Мен ме интересува много защо аз лично не съм запознат с това. Ако наистина става въпрос за ново оръжие, тогава работата е много по-голяма и в тази насока и отговорността ще бъде по-голяма", заяви Еленовски. Началникът на Генералния щаб на македонската армия Мирослав Стояновски, който по-рано твърдеше, че транспорта на оръжието е легален, вече отказва коментар по случая, съобщава частната македонска телевизия А1. Вътрешното министерство на страната иска от съда да позволи проверка на документите за предишните два конвоя. Министерството на отбраната и на вътрешните работи правят паралелна вътрешна проверка. Поради скандала се очертават рокади в македонската армия. Ще бъде сменен командира на логистичната поддръжка, въпреки че министър Лазар Еленовски заяви, че Генералният щаб е отговорен за акцията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.