САЩ разработват саморазрушаващо се ядрено оръжие  

06 декември, 2006

Защитата ще се задейства при кражба и ще прави ураниевите или плутониеви заряди негодни за употреба

В съответствие със секретна директива на президента Джордж Буш, САЩ започват разработването на ново поколение ядрено оръжие, което не би могло да се използва и се саморазрушава при кражба, съобщава UPI. Както съобщава американският ежедневник Los Angeles Times, създаването му било одобрено миналата седмица от Съвета по ядреното въоръжение (NWC) – създадена от Конгреса на САЩ специална междуведомствена организация, в която влизат 5-ма ръководни представители на Департамента по енергетиката и Департамента по отбраната.

Пред атомните специалисти била поставена задачата да снабдят атомното оръжие на САЩ с такава система за защита, която не би позволила нерегламентираната му детонация, дори след месеци опити. Учените посочват, че работят над технология, която ще разрушава всички компоненти на ядреното устройство при какъвто и да е опит за външна намеса. Разработките предполагат саморазрушаването на ядрените заряди без взрив и отделяне на радиация. Технологията на механизма, разбира се, се пази в тайна, но експерти смятат, че бомбите или ядрените бойни глави ще съдържат киселина или друг химикал, който може да взаимодейства с оръжейния уран или плутоний за предотвратяването на детонацията им. Получилият се в резултат на реакцията продукт ще е негоден за употреба без преработването му в специализирана лаборатория, до каквато се смята, че терористите няма да имат достъп. В противен случай, те въобще няма да имат нужда да крадат атомна бомба, посочват авторите на проекта.

По данни на изданието, вероятно до края на седмицата ще бъде обявено коя от водещите оръжейни лаборатории на САЩ ще се заеме с разработката на ядрените бойни глави от ново поколение за модернизирането на ядрения арсенал. За правото да започнат разработките към момента се състезават 2-те най-известни национални ядрени лаборатории – Ливърмор в Калифорния (Livermore, Calif.) и Лос Аламос в Ню Мексико (Los Alamos, N.M.). Победителят от конкурса също ще бъде определен от NWC.

LA Times уточнява, че саморазрушаващото се ядрено оръжие ще бъде създадено в съответствие със секретната “Директива по въпросите на националната сигурност № 28”, подписана от президента Джордж Буш преди 3 години. В съответствие с документа, всички видове американско ядрено оръжие трябва да бъдат снабдени с технология за самоунищожение в случай на попадането му в чужди ръце, например в тези на терористи. Много атомни експерти обаче се съмняват във възможността за създаването на съвършена система за сигурност на ядреното оръжие и вместо това призовават за засилване на контрола в ядрените лаборатории и оръжейните заводи на САЩ.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.