Войната избухна!  

22 декември, 2006

Всяка година в последната десетдневка на декември в България избухва вероломна и жестока война

Всяка година в последната десетдневка на декември в България избухва вероломна и жестока война. Тя остава невидима за външния свят, но всеки българин я изпитва на гърба си.

Шепа малоумници късат нервите на милиони нормални хора.

Става дума за войната на пиратките.

В нормалните страни се гърми само няколко часа – в новогодишната нощ.

В България се гърми две седмици предварително и поне седмица след Нова година. Гърми се не за да се ознаменува празника, а да се дразнят съседите. Нищожества с никакво самочувствие изведнъж се чувстват герои. Какво щастие – цяла година да бъдеш никой и изведнъж в два часа през нощта да събудиш еснафите от цялата махала.

От години наблюдавам пираткаджиите. Обикновено това са пъпчасали тийнеджъри , които едва ли ще извършат в живота си нещо по-геройско от сбиване на трибуните на стадиона. Но сега е тяхното златно време. Градът е в краката им. Представям си какво щастие преживяват малките чикиджийчета, когато след няколко залпа прозорците около тях светват, кучетата се разлайват, по балконите излизат псуващи дебелаци.

Това е тяхната революция, тяхната малка победа.

Само да не пропуснем и приноса на техните родители. Виждал съм уникални тъпаци, които сами зареждат с пиратки питомците си и след петата ракия ги пращат на балкона да будят заспалите. И тогава щастието е двойно.

Обикновено кметовете издават разни предписания е забрани, но кой ще тръгне да ги спазва.
Хипермаркетите са пълни догоре с какви ли не експлозиви и на търговците не им пука от кметските заповеди. Освен това хората на властта по празниците си спят на вилите. И им дреме за изтормозените граждани.

Ясно е, че не можем под всеки балкон да сложим полицай. Просто трябва като нация да минем от епохата на средновековния волунтаризъм към епохата на взаимното уважание. Може би това ще бъде и дългоочакваният край на Прехода. Но ако се съди по интензитета на първите изстрели, краят на Прехода засега се отлага далече в бъдещето.

Евгений Тодоров - 22 Декември 2006
bgfactor.org

Pishtov.com напомня, че на лица под 18 години е разрешена продажбата само на пиротехнически изделия, които могат да се използват на закрито (бенгалски огън и конфети).

Употребата на фойерверки, бомбички, ракети и др. е забранена в превозните средства, в увеселителните заведения, дискотеки, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на учебни, детски и болнични заведения.

При дефект при възпламеняването им трябва да се изчакат 5 минути, след което да се залеят с вода.

Абсолютно забранено е използването с увеселителна цел на всякакъв вид огнестрелно оръжие. Не е позволено и внасянето на огнестрелни оръжия в увеселителните и питейни заведения.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Войната избухна!

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.