Путин разгледа новото руско супероръжие  

18 декември, 2006

Руският президент Владимир Путин посети дивизията на Ракетните войски със стратегическо предназначение в Тейково, област Иваново, на около 250 км северно от Москва.
На руския президент бе демонстрирано оръжие за 21 век - подвижен ракетен комплекс, оборудван с интерконтинентална балистична ракета Топол-М, предадоха световните агенции.
Путин подчерта, че е поискал да види с очите си новия подвижен ракетен комплекс и заяви, че той представлява значителен принос за увеличаването на отбранителната способност на Русия.
Командващият Ракетни войски Николай Соловцов съобщи, че оръжието е произведено изцяло от руската промишленост. Тежестта на инсталацията, в която ракетата Топол-М е поставена на товарна кола с мотор с мощност 800 конски сили, е 120 тона, дължината е 22 метра, а широчината - 3,4 метра.
Новите ракети имат несравнимо по-бърз старт, заради което системата за сателитно наблюдение на евентуалния противник няма да успее да го регистрира. Ракетата не се движи по класическата балистична парабола, а може да криволичи, което утежнява откриването й.
С бързина, която надминава четири-пет пъти силата на звука, е трудно ракетата да бъде пресрещната от обикновените съществуващи ракети и се смята, че с голяма вероятност тя може да пробие всяка противоракетна отбрана и да улучи цел на друг континент.
Руският министър на отбраната Сергей Иванов бе заявил през лятото, че до 2015 г. министерството ще има 69 такива ракети.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.