Оръжейното лоби в САЩ - вечният победител  

22 април, 2009

Барак Обама не смята да въведе закон за ограничаване притежанието на оръжие. Главното му съображение е да не отблъсне избирателите от десния политически спектър. Въпреки ежегодните кръвопролития в САЩ, причинени от употребата на огнестрелно оръжие, в страната не се правят повече сериозни усилия за ограничаване на почти неограничения достъп до него. Напротив: битката за по-твърд оръжеен закон приключи - и тя бе спечелена от оръжейното лоби. Във Вашингтон днес оръжейният контрол е само нещо за идеалисти и политически самоубийци.

Колко опасна е тази тема се видя по измъчения подход към нея на Барак Обама по време на предизборната кампания: той подкрепи и то с половин уста само най-минималните искания на противниците на оръжейното лоби. А като президент пък съвсем загърби този проблем. Обама, който има други амбициозни планове, не иска да подплаши избирателите в консервативния Юг и Запад. Демократите имат нужда от гласовете им, за да удържат мнозинството си в двете камари на Конгреса на изборите догодина.

Междувременно оръжейното лоби заглушава с оглушителна сила дори и най-тихия призив за ограничаване на оръжейната търговия. За могъщата National Rifle Association изборът на Обама бе направо божи дар. С всеки нов удар срещу един отдавна вече повален враг, Асоциацията разширява политическото си влияние. От месеци насам тя предупреждава без повод и причина, че в Белия дом се бил настанил враг на оръжията. И с успех: американците се юрнаха в магазините, за да попълнят оръжейния си арсенал преди Обама да им вземе играчките. Членската маса на Националната оръжейна асоциация и постъпленията й рязко се повишиха.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.