Робот с гранатомет  

15 април, 2009

Научен колектив, в който влизат учени от МГТУ "Бауман", Центъра за специална техника на ФСБ, инженери от Ковровския електромеханичен завод, създадоха семейство от десет робота за изпълнение на най-разнообразни задачи. Само през последните три години тази техника участва в почти 600 бойни операции.

Конкурсът за специалността "роботехника" в МГТУ "Бауман" е един от най-престижните в университета. Именно сред младежта роботът - главният герой на много от научнофантастическите разкази - се ползва с особена популярност. Още повече, че може да го срещнете направо сред коридорите на "бауманка". Например по молба на кореспондента на "Российская газета" дадоха на робота команда да качи няколко етажа по стълбите и да пристигне в кабинета на декана на факултета за специално машиностроене Валентин Зеленцов. И след няколко минути роботът се появи на прага.

- Той изпълни много сложна задача - казва Зеленцов. - Най-трудно дори е не качването по стълбите, а ориентирането в пространството. Машината трябва да заобикаля препятствия, да прави завои. Това изисква немалък интелект.

Учените наричат прародител на семейството на съвременните роботи родно производство, изпълняващи специалните задачи на службите за сигурност, апарат, който бауманците направили само за два месеца за отстраняване на последствията от чернобилската авария. Необходимо е било да се почисти от радиоактивни парчета покривът на авариралия блок. Отначало пуснали западни роботи, които при изпитанията на плаца демонстрирали невероятни трикове. Изглеждало, че за тях няма нищо невъзможно. Когато се качили на покрива на блока обаче, те бързо "издъхнали".

- Нежната, прекалено хитроумна електроника, не издържала силната радиация - казва Зеленцов. - Но пък срещу нашите роботи с обикновени релета тя се оказа безсилна. Те и покрива почистиха, и бетон наляха.

Времето за потомците на чернобилските роботи дошло, когато се появила заплахата от тероризъм. Опитвайки се да го преборят с традиционни методи, загивали военнослужещи. И тогава в цял свят се появило търсене на принципно нова техника. Задачата е да се противопоставим на тероризма, без да се рискува животът на войника.

Прочутият писател Артър Кларк смятал, че още в края на ХХ век роботите ще запълнят планетата, изпълнявайки вместо човека най-различни работи. Те, смятал фантастът, ще царуват в производството, където няма да остане място за работниците, ще поемат грижите по домакинството, освобождавайки ни време за интелектуален труд. А най-смелите дори предсказвали, че роботите могат да се окажат прекрасни съпруги и съпрузи, и тогава семействата ще забравят какво са това скандалите и изясняване на отношенията.

Кларк сгреши. Засега много от проблемите остават за конструкторите неизпълнима задача. И все пак създаденото от руските специалисти семейство роботи за борба с тероризма вече умее да прави много неща. Може да се каже, че те са отлични професионалисти. Например "Варан" може във всякакъв вид транспорт - вагон, самолет, автобус и т. н., да открие бомба, а след това да я разруши с помощта на хидропушка, или да я сложи във взривозащитен контейнер, за да я откарат на специалния полигон на ФСБ. А "Витяз-РТК" е отличен разузнавач. Той може да приближи противника, вървейки по стълба, пресечена местност, тесни улици, врати и т. н. и с помощта на видеокамера да изпрати информация на оператора. А да унищожава терористите е готов "Вездеход-Р-ТМ3". Той прониква в помещението и по заповед на оператора, който оценява ситуацията с помощта на видеокамера, може да открие огън на поражение от автомат или гранатомет.

- Всички роботи имат една особеност: те по същество са безправни - обяснява завеждащият отдела по роботехника в "Бауман" Иван Рубцов. - Последната дума какво да се прави в една или друга ситуация е на оператора, който има постоянна радиовръзка с апарата и контролира всяка негова крачка. Често се случва друг вариант просто е изключен. Представете си, че робот с автомат или гранатомет - а ние такива създадохме - влиза в помещение, където се крият терористи. Кой ще му довери сам да решава дали да стреля или не. Решава само човек.

Нерядко обаче такава зависимост е недостатък. Зоната на сигурния радиообмен между оператора и човека все пак е ограничена, което на свой ред може да намали надеждността на операцията. А ако противникът използва средства за електронно заглушаване, роботът изобщо може да остане без направляващата ръка на оператора, да се превърне в безпомощно желязо.

- Разбира се, идеално би било роботът да е самостоятелен, сам да решава какво да прави в една или друга ситуация - казва Иван Рубцов. - Но напълно автономни апарати, способни да решават сложни бойни задачи, няма никъде в света. Ние постепенно предаваме част от функциите на оператора на умния робот. Вече е създаден апаратът "МРК-РА", който може самостоятелно да премине през зададен маршрут, с помощта на видеокамери да направи разузнаване и да се върне назад. Разбира се, това вече е техника от "висшата лига". Лазерни датчици и видеокамера следят местността, предават данни в компютъра, който оценява ситуацията и избира оптималния маршрут, за да заобиколи препятствията, да не попадне в дупка, в блато, да не падне от скала и т. н.

Върху създаването на интелектуален робот, който да изпълнява сложни бойни операции, се трудят учените от цял свят. Задача е изключително сложна. Днес например на компютрите им не достига мощност, за да преработят голям обем постъпваща информация. А тя действително "прелива". Достатъчно е да си спомним прочутото надбягване на роботите, което вече от няколко години се провежда в САЩ. На апаратите са монтирани видеокамери и сканери с 64 лазера, които непрекъснато получават модела на околната местност. Тези данни анализира компютърът, който задава най-добрия маршрут, а също така и скоростта на движение.

- Подобни системи струват стотици хиляди долари, а в Русия, за съжаление, не ги произвеждаме - казва Зеленцов. - Дори и с купуването им имаме проблем. Пространството трябва да се сканира в две плоскости, а на нас такава техника не ни продават. Страхуват се, че ще я използваме за военни цели.

Въпреки всичките проблеми днес на Ковровския електромеханичен завод серийно произвеждат роботи, които и изпълняват задачи за борба с тероризма, и помагат на Министерството на извънредните ситуации. Тези електронни сапьори и разузнавачи успяха да избутат от родния пазар западните образци. Използват ги и при много бойни операции, което помогна да се предотвратят терористични актове без човешки жертви. Роботите изпълняват задачите не само на територията на Русия, но и в страните от ОНД.

Юрий Медведев, Робот с гранатометом

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.