Чип вади пищова от анонимност  

07 април, 2009

Край на номера с пищовите с изтрити серийни номера! Бандитите вече няма да изхвърлят необезпокоявани оръжията, с които са извършили убийства. Доскоро гравираните в метала цифри без проблеми изчезваха след фино шлайфане или грубо изтъркване с пила. Складовете на полицията са пълни с анонимни оръжия, които нищо не говорят за своите притежатели.
С новия пищов П-30 на "Хеклер и Кох" тази практика секва. В рамката на оръжието конструкторите са вградили специален чип, в който са кодирани данни за серийния номер, за собственика и дори за броя на произведените изстрели. Всеки опит да се унищожи чипа води до практическо разрушаване на пистолета. При по-голям късмет бандитът може да прочете информацията, заложена в чипа, но не и да я изтрие. Така криминолозите получават по-голям шанс да се доберат до извършителите на престъпления. Те по-лесно ще проследяват пътя на оръжието от завода до последния му законен притежател. А полицейските шефове по-точно ще контролират своите подчинени, употребили оръжие в различни ситуации. По данни на фирмата напоследък екстрата с вградения номер все по-често фигурира в поръчките на потребителите.
Прототипът на П-30, известен като П-3000, бе демонстриран още през 2005 година в Германия пред представители на българската военна полиция и оръжейни специалисти от МО. Още тогава вниманието на експертите бе привлечено от надеждната система за сигурност иавангардния дизайн. Новият пистолет П-30 се предлага в 6 варианта, които се различават основно по ударно-спусковия механизъм, разработен като отделен сменяем модул. Това по-пълно задоволява различните изисквания на потребителите - полицейски служители и граждани. Шестте модела се различават главно по усилието, необходимо за задействане на спусъка, което варира от 2 до 5 кг.
П-30 на “Хеклер и Кох” е снабден с автоматика, използваща енергията на отката при къс ход на цевта. Рамата на пистолета и ръкохватката са изработени от устойчива пластмаса. Ръкохватката също е изградена на модулен принцип. Чирените се състоят от три сменяеми елемента в три размера (малък, среден и голям). Те се комбинират в зависимост от големината на дланта на стрелеца. Цевта на пистолета е дълга 98 мм. Изработена е от френска стомана по метода на студеното коване. Полигоналните канали са с плитък профил и осигуряват по-висока начална скорост на изстреляния куршум. Причината е по-доброто уплътняване на ризницата към вътрешните повърхности на цевта. Освен това полигоналните канали са позволили ресурсът на цевта да бъде увеличен на 20 000 изстрела, което прави пистолета практически вечен.


Повече за пистолета P30 на “Хеклер и Кох” от pishtov.com.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.