Притежание на оръжие  

19 април, 2009

След масовото убийство в градчето Виненден, на 11 март тази година, когато бяха застреляни 15 души, в Германия отново на дневен ред излезе дебатът за притежаването на огнестрелно оръжие. 17-годишният младеж и баща му са членували в клубове по стрелба, а баща му е имал законно право да държи петнайсетина огнестрелни оръжи в дома си. Общо около 1,5 млн души имат издадено разрешително от германската Федерация по стрелба. Броят на оръжията обаче, които членовете на тези клубове (Schützenverein) притежават се оценява на около 10 млн. След поредния инцидент с мнозина загинали вниманието на германската общественост се насочи към клубовето по стрелба, които в течение на времето са се превърнали в истинска институция. Роланд Майер от Федерацията по стрелба в провинция Баден Вюртемберг: “Клубовете по стрелба са най-старите асоциации в Германия. Отчасти те са създадени още през Средновековието и то не само за защита и самоотбрана. Още по онова време е имало състезания по стрелба. Именно тази традиция обяснява големия брой разрешителни издадени в момента. Да членуваш в клуб по стрелба е също толкова естествено, колкото и да посещаваш клуб за музика. “

В Германия стрелбата като спорт може да се практикува от 12-годишна възраст нагоре. Мнозина от членовето на клубовете по стрелба са категорични, че не може цялата вина за случилото се във Виненден да се хвърля върху тях, защото един баща е нарушил закона и е оставил на сина си достъп до съхраняваните у дома си оръжия. По принцип, законът за оръжията в Германия е много стриктен и вече беше затяган след драмата в Ерфурт от 2006, когато бяха застреляни 16 души в една гимназия. Пистолетите и пушките, съхранявани по домовете, трябва да се държат в бронирани сейфове, а мунициите – в отделен сейф. Истината е обаче, че никой не може да осигури стопроцентов контрол на начина, по който се съхраняват оръжията. В отворено писмо до канцлера Ангела Меркел семействата на жертвите от Виненден настояват за по-стриктен контрол и забрана на голямокалибрените оръжия в клубовете по стрелба. Вътрешният министър Волфганг Шойбле заяви наскоро, че Германия разполага с едно от най-стриктните законодателства в Европа и е достатъчно то да се спазва.

Така стоят нещата в Германия. В Швейцария, предстои народно допитване по въпроса за притежаването на оръжия. Интересното е, че всички швейцарци, преминали през военна служба отнасят след това у дома швейцарското си ножче, униформата и своето огнестрелно оръжие. Така то остава на тяхно разположение за ежегодните тренировъчни учения. Според последните данни, около 1,7 млн единици оръжие се съхраняват по домовете на швейцарците. Всяка година обаче от тези служебни оръжия загиват по 300 души. 1/3 от хората, решили да сложат край на живота си го правят именно със зачислените им оръжия, без да се броят домашните инциденти. Последният подобен случай бе през януари тази година, когато мъж застреля бившата си жена със стар военен пистолет. Десницата се противопоставя на по-строг ограничителен режим и единствената мярка, която бе прокарана във федералния парламент забранява раздаването на зачислените муниции на вече отслужилите швейцарци. Остава да разберем какъв ще бъде решението по време на предстоящия скоро референдум по въпроса.

Огнестрелното оръжие, притежание на физически лица в България, наброява над 600 хиляди бройки. Това в пъти повече превишава оръжието на армията и на полицията. Колко хора у нас в действителност притежават лично бойно оръжие е трудно да се каже, защото бройката на незаконните оръжия е голяма. Освен това чл. 14а от закона разпорежда, че може да се носи само 1 брой огнестрелно оръжие за самоотбрана, но няма текст, който да упоменава колко броя огнестрелно оръжие може да притежава един човек. В момента при издаването на разрешително за притежание на пистолет се изисква тест, който да докаже психическата годност на притежателя, а тя се удостоверя само с липсата на регистрация в психодиспансера. Либерализирането е стигнало до такава степен, че удостоверението за психично здраве на кандидата може да се издаде и от личния лекар. Преди десетина години придобиването на оръжие е ставало след психотест в полицейското управление и специалисти са изследвали онези, които желаят да се сдобият с оръжие. Полицейската статистика сочи, че престъпления и инциденти се извършват по правило с незаконно притежавани оръжия и боеприпаси. Поради тази причина законът даде възможност на един по-широк кръг хора законно да придобият, носят и употребяват огнестрелно оръжие. Самият контрол по носене на огнестрелно оръжие е доста строг, но инцидентите с огнестрелни оръжия не са рядкост. Не са малко и случаите, при които има пострадали в следствие на невнимателното бораване с оръжие. Заради многото инциденти бе направено предложение за промяна в закона наистина документът да отразява психическата годност, а не да е само формалност. Депутатът, вносител на предложението Раденко Йорданов, смята, че трябва да бъде защитено обществото от хора, които по спорен начин са получили разрешително и носят огнестрелно оръжие. Затова и документът за психическа годност трябва да се подновява на всеки три години. От началото на тази година "Контрол на огнестрелното оръжие" в различните областни дирекции на полицията започнаха акция за изземване на огнестрелно лично оръжие на длъжниците. Конфискуването на оръжия засяга длъжниците с над 5000 лева задължения към данъчните. Така оръжието стана част от извънредните мерки за повишаване на събираемостта на данъците. Общата сума на отнетите оръжия до средата на месец март е 20 000 лева. Оръжието се връща след като длъжниците си платят данъците.

Любомир Бояджиев, Мануела Манлихерова, rfi

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Притежание на оръжие

  • Анонимен
    23 април, 2009 17:26  

    Oi. Parabéns pelo excelente blog. Gostaria de lhe convidar para visitar meu blog e conhecer alguma coisa sobre o Brasil. Abração

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.