“Винчи” шашна Америка, да се готви светът!  

30 април, 2009

Войната на нерви свърши! След половин година разтакаване, “случайно изпуснати думи”, недомлъвки и гадни PR номера като разхождане на заключен куфар по най-големите оръжейни изложения в света, забуленият в секретност проект Vinchi най-сетне попадна в ръцете на експертите и феновете. Последният коварен ход на италианците от Benelli бе най-новият им ловен полуавтомат да се появи с цяла година по-рано в САЩ, отколкото в Европа и останалата част от света. Там чудото Vinchi ще се представи в началото на 2010 г.

Струваха ли си обаче нервите и тъй дългото чакане на предварително обявената за революционна пушка? Сега, когато информацията за Vinchi вече е достъпна и новият италиански полуавтомат е тестван не само на стрелбището, но и по най-трудните за отстрел видове дивеч (летящите със скорост около 80-100 км/ч гургулици в Аржентина и диви патици в Канада и САЩ), отговорът на този въпрос е доста по- лесен.

Да, точно за революция става дума, защото пушката, носеща името на великия ренесансов художник, мислител и изобретател, не е просто поредният “наточен” дериват на познатата ни от 1967 г. инерционна схема за презареждане, а е предтечата на ловния полуавтомат на 21-ви век. Инженерите и дизайнерите от Benelli буквално са вложили всичките си новаторски идеи в този проект. Полуавтоматът Vinchi е натъпкан с иновационни решения и смело съчетава непознати досега конструкции с подобрен вариант на вече доказани в практиката технологии и системи. Това е напълно модулно оръжие. Пушката е също като детския конструктор LEGO, защото може да се сглоби изцяло само за 10 секунди. Никакви инструменти не са нужни, защото всичко е направено така, че да се справите само с голи ръце!

Полуавтоматът се състои от три основни модула, в които са интегрирани всичките му най-важни системи.
Първият модулвключва спусъковата система, тубосния пълнител за 3 патрона 12 калибър с дължина на гилзата 76 мм, системата за подаване на патрон към цевта и V-образната полуложа на оръжието.
Вторият модул се състои от цевта, затворната кутия и новия инерционен презареждащ болт.
Третият модулсе състои само от новия специално разработен за това оръжие приклад, който се свързва направо към задния край на затворно-цевния модул чрез специална метална пластина-ключалка.

Сърцето на новата италианска пушка обаче е новата система за инерционно презареждане, която се движи точно в една линия с цевта и има три пружини.
Първата от тях е точно зад заключващата въртяща се глава с два масивни зъба. Втората е на иглата на ударника, а третата е по-голяма, надяната върху водеща ос и служи за погасяване на част от силата на отката при изстрел.
Прикладът е подобрен вариант на познатия ни от 2004 г. синтетичен ComforTech, който сега е още по-ефективен и се нарича “Конфортех плюс”.
Като резултат от усилията за редуциране на силата на ритането при изстрел Vinchi има по-слаб откат с цели 72% в сравнение с досегашните ловни полуавтомати! А на полето в лова това означава, че цевта на Vinchi подскача с 14-42% по-слабо, което позволява целта за втория изстрел да се хване по-бързо с цели 40-68%!

Ето защо и първите отзиви на експертите и най-авторитетните щатски оръжейни журналисти са откровено хвалебствени. Например Марк Кийфи, главният редактор на сп. “Американ райфълмен”, пише: “По отношение на ергономията и удобството при стрелбата това Benelli е най-добрият полуавтомат, който някога съм хващал. В доста агресивния изглед на Vinchi обаче може да има известен риск, но конструкцията му е повратна точка в оръжейния дизайн. Този път революцията е истинска!”

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.