Новите ловни пушки идват от спорта  

24 април, 2009

Сега при ловните пушки става същото, каквото и при колите. Всички нови идеи, технологии и възли първо се тестват в “жестокия огън” на състезанията, а после дизайнерите вече могат да разполагат с тях, за да творят и новите серийни оръжия. При спортинг оръжията в дисциплините по ловна стрелба за месеци се стрелят по 100, 200, 300 и повече хиляди патрони! Натоварването на всеки елемент при този “огън и жупел” е направо зверско. Само си представете колко отваряния и затваряния са нужни на оръжието и колко тежат сачмите, които са минали през цевите... И ако има детайл, който “не носи на толкоз бой” - работата на конструкторите е да го подобрят или заменят с нов. Иначе основното изискване към спортната пушка си остава неизменно - да улучва целта всеки път!

Тази тактика - от спортинг модел да се прави и дериват - чисто нова ловна пушка, неотдавна ни показа германският Blaser с чудесната си надцевка F3. Тази година обаче дойде ред и на царете на дизайна, на италианците. Те първо наблегнаха на спортинг надцевката SV10 Prevail. В нейната конструкция бяха заложени цял куп иновации, от които хората на Beretta очакваха да извлекат съществени балистични изгоди и чувствително подобрение в цялостното представяне на оръжието. Тази спортна надцевка бе натъпкана с нови детайли, възли и системи, които трябваше да се “трамбоват” на стрелбището със стотици хиляди гръмнати патрони, преди конструкторите да им се доверят и да ги вкарат в схемата на следващата генерация ловни надцевки.

Всъщност новият спусък, оригиналният нов профил на цевния канал, шоковете, заключването (то е било тествано предварително с робот на 60 000 отваряния и затваряния), прикладът с хидравлична система за намаляване на ритането, дори системата за бърз демонтаж с възможност за замяна на приклада - всичко това бе “вкарано” най-напред в спортната надцевка SV10 Prevail Sporting.

Следващата логична стъпка на Beretta бе най-надеждното от тестовете и представянето на спортното оръжие да премине плавно и в ловната надцевка от ново поколение - SV10 Perennia. Дори името на новото ловно оръжие не бе оставено на случайността, защото на италиански perennia означава постоянство, издръжливост и дори вечност. Това е красива надцевка в 12-и калибър с патронници магнум 76 мм. Оръжието има бяла гравирана глава и прецизна обработка на всеки детайл. Заключването е двойно по традиционно ползваната от Beretta конструкция с масивни странични куки на цевния моноблок и здрави конични самонагаждащи се към луфтовете осеви щифтове. Този път обаче и щифтовете са с нова форма. Спусъковата група е изцяло нова. Механиката й е поставена в стоманен блок по системата блиц за бързо изваждане за почистване. Езикът на спусъка е един, със селектор, и е направен от масивно парче титан.

Екстракторите имат лесен за регулация винт, с който бързо могат да се пренастроят в ежектори, които само малко подават навън от патронника празните гилзи, но не ги изхвърлят в полето. Така ловецът винаги сам може да избере как да работи пушката му при нейното “чупене” и ако е екологично ориентиран - да прибира веднага празните гилзи в джобовете си, без да ги ръси по къра.

Цевите са също съвсем нови - трето поколение New Optima-Bore с диаметър на канала от 18,6 мм. Дизайнът им позволява използване и на патрони със стоманени сачми. Цевите са студено ковани, а каналът им има хромово покритие за дълготрайност. Новата ловна надцевка се доставя с три дължини на цевите - 67, 71 и 76 см.

Главата на пушката, патронниците и шоковите втулки при Perennia са обработени с новата Nano Ceramic Technology. Това е патентован електрохимичен процес, който се прави с плазма при свръхвисоки налягания и засяга метала в дълбочина. Битката с отката на мощния 12-и калибър се води чрез още една иновация - хидравличната система Kick-off. Дизайнът пък на приклада направо е копнат от студийната концепция на “Джуджаро” за футуристичната спортна пушка UGB25 Xcel, с която италианците пробват съвсем нови насоки в развитието на спортинг оръжията.

Прикладът има полупистолетна дръжка, в дъното на която е поставена система за бързата му смяна чрез един специален ключ, (с който също се изважда и спусъковата група). На стрелбището замяната на приклада отнема само 20-30 секунди и позволява друг състезател да ползва оръжието с най-удобния за него приклад.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.