US-войниците в Ирак и Афганистан ще се предпазват с анти-снайперистки устройства  

22 ноември, 2008

Устройство, което е способно да засече местоположението на вражеските снайперисти, скоро може да влезе в арсенала на американските и британските войници, които се сражават в Ирак и Афганистан, съобщи британският в. „Дейли телеграф“.
„Ловецът на снайперисти“ се нарича EARS или Еarly Attack Reaction System (Система за бърза реакция при атака) и е проектиран от британския военен производител Qinetiq. Той се побира в дланта и тежи около 180 грама. Апаратът се прикачва към униформата и използва акустична технология, за да изчисли точната позиция, от която се стреля. За да изолира звука от изстрела, aпаратът използва четири микрофона и мощен микропроцесор. Системата разполага и с GPS.
В случай на престрелка EARS „докладва“ в слушалките на боеца разстоянието и посоката, от която идва неприятелският огън. Тази информация дава възможност да се избере оптимално прикритие от куршумите.
В условията на партизанска война умелите снайперисти могат да бъдат истински бич за редовната армия. Боецът, въоръжен с пушка с телескопичен мерник, може по всяко време да нанесе изненадващ удар от голямо разстояние и това го прави смъртоносен и често неуловим, още повече, ако битките се водят на труден терен като градската среда. Освен това поради поразяващата сила на съвременните дългобойни пушки шлемът и бронежилетката не могат да осигурят адекватна защита на рейнджърите, които патрулират пеша.
Според статистиката снайперисткият огън е отнел живота на 301 британски войници от началото на бойните действия в Афганистан и Ирак. Армейски главнокомандващи са на мнение, че EARS може да редуцира тези загуби.
Освен че предупреждава откъде идва опасността, апаратът може да изпрати данните за местоположението на вражеския снайперист на артилерийски и авиационни части, които с бърз удар да го неутрализират.
Системата е гъвкава и в разгара на битката може да разграничава вражеските изстрели от приятелските. Това е ценно качество, тъй като в объркването си боец от коалицията може да открие огън по позиция на свой боен другар. EARS може да работи и когато рейнджърите се придвижват с превозно средство със скорост до 80 км в час.
Точните възможности на апарата се пазят в тайна от съображения за сигурност, но според шефа на проекта Дон Щайнман обсегът на действие на устройството надвишава този на вражеските снайперисти.
ЕARS вече е бил тестван успешно в Афганистан.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.