Метателни оръжия са унищожили неандерталците  

24 ноември, 2008

"Бомбардировките" с метателно оръжие, извършвани от хора, са допринесли за изчезването на неандерталците, сочат резултатите от американско изследване, съобщава "Сайънс дейли". Промените във формата на кост вследствие на хвърлянето през рамо на предмети показват, че хората през каменната ера често са хвърляли камъни и копия, за разлика от неандерталците. Homo sapiens е владеел тази по-ефикасна форма на ловуване, заяви ръководителката на изследването Джил Роудс от Брин Мор колидж в Пенсилвания. Роудс и колегите й изследвали промените в раменната кост, за да установят кога хората са започнали да използват метателно оръжие.
Изследвания върху известни състезатели по хандбал и бейзбол показват, че честото мятане през рамо от ранна възраст е свързано с постоянна ротация на горния край на раменната кост към гърба на атлета, докато това не се отнася за хората, които не прекарват много време в хвърляне. "Тази ротация на костта се наблюдава единствено при хвърлящата ръка, така че когато става дума за фосили, разликата между дясна и лява ръка може да е знак, че с едната от двете се е хвърляло", поясни Роудс. За да потвърди тази хипотеза, нейният екип изследвал раменни кости от неандерталци и от Homo sapiens. Било установено, че преди 26 000 - 28 000 години, т.е. в средата на палеолита, мъже в Европа, които трябва да са били съвременници на неандерталците, са използвали метателно оръжие. Десните им раменни кости имали по-ясно изразена ротация към гърба в сравнение с левите им раменни кости, докато що се отнася до ръцете на неандерталците, подобна асиметрия не била забелязана.
"Тези хора от палеолита са правили нещо различно с ръцете си в сравнение с неандерталците", смята Роудс. "Най-ранните доказателства за използване на метателно оръжие са свързани с приспособление за хвърляне на копия отпреди 20 000 години", заяви съавторът на изследването Стив Чърчил от университета Дюк в Дърам, Северна Каролина.
Но още преди 100 000 години, преди Homo sapiens да напусне Африка, дялани камъни са започнали да приличат на появилите се по-късно върхове на копия и стрели. Това е накарало някои изследователи да спекулират, че метателните оръжия произхождат от Африка, а не от Европа или други места на планетата, където човекът се е заселил по-късно.

БТА, club

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.