България произвежда незаконно автомати "Калашников", твърди руски оръжеен търговец  

20 ноември, 2008

Понастоящем 7-8 страни в света и в частност България се занимават с незаконно производство на автомати "Калашников", заяви днес високопоставен представител на руската компания за оръжейна търговия "Рособоронекспорт", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
По думите на директора за специални задачи Николай Демедюк "по света е налице пълно безобразие относно автоматите "Калашников", в частност те се фалшифицират в България". Той добави: "Американците разрешиха на България да построят завод в САЩ за производство на калашници и ги продават в Ирак и Афганистан".
В изявлението си на пресконференция в индонезийската столица руският оръжеен търговец подчерта, че няма да назовава поименно другите страни, които нелегално произвеждат "АК-47", "за да не ги обиди".

__________(i)__________

България продължава преговорите с Русия за производство на оръжия
Няма данни България да произвежда незаконно автомати "Калашников", обявиха представители на икономическото министерство и експерти по оръжията.
България води преговори с Русия за урегулиране на "лицензионните" взаимоотношения за производство на оръжие, съобщиха от икономическото министерство в отговор на изказване на Николай Демедюк, представител на руската компания "Рособероекспорт", в което той твърди, че в България се правят незаконно автомати "Калашников". Друго твърдение на специалиста е, че страната ни е построила завод в САЩ за производство на оръжия.
Министерството на икономиката и енергетиката и Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение не разполагат с данни, които да потвърждават изнесената в руски медии информация, че България или българска фирма,е свързана с производството на автомат "Калашников" на територията на САЩ, се казва в съобщението до медиите.
Категоричната позиция и на ръководството на казанлъшкото предприятие "Арсенал" е, че тези твърдения не отговарят на истината, допълват позицията си от министерството на Петър Димитров.
В САЩ, както и в България, производството на стрелкови оръжия е обвързано с получаване на разрешение за това от компетентните държавни органи. В България условията, при които се получава разрешение за производство на стрелково оръжие, са разписани в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси и правилника за неговото прилагане, се казва в съобщението.
"Арсенал" разполага с всички документи, необходими за да осъществява производствената си дейност- производство на стрелково оръжие, уверяват служителите на Петър Димитров. Въпросите, които се отнасят до интелектуалната собственост върху произвежданите изделия се регулират на договорно-правна основа между контрагентите и при наличие на спорове или разногласия по повод упражняването на съответните права по интелектуална собственост, въпросите се отнасят до компетентен съд.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.