"Вашингтон пост": „Кюрдите в Ирак получават оръжия от България“  

24 ноември, 2008

Три самолета С-130 доставили пратката тайно от правителството в Багдад
Кюрдски официални представители в Северен Ирак получили през септември големи количества леко стрелково оръжие и боеприпаси от България без разрешението на централното правителство в Багдад.
Това съобщи вчера в. "Вашингтон пост", позовавайки се на трима американски военни, пожелали да запазят анонимност. Голямото количество оръжие и времето на доставката е обезпокояващо, смятат американските представители, които са все по-разтревожени от нарастващата опасност от въоръжен конфликт между иракските кюрди и правителствените войски. Според информацията на военните пратката пристигнала в град Сулеймания на борда на три товарни самолета С-130.
Хиляди американски военни участват в обучението на иракските сили за сигурност и правителството в САЩ рядко остава неинформирано за законните оръжейни доставки в Ирак, коментира изданието. Пратката от България през септември обаче ги е изненадала. Военните научили за случая първо от български източник.
Кюрдски официални представители са отказали да коментират информацията, но разпространили следното съобщение: „Кюрдското регионално правителство продължава да бъде на предните линии в борбата с тероризма в Ирак. Поради продължаващата заплаха нищо в конституцията на страната не забранява на местната власт да получава оръжия за отбраната на своя регион."
Иракският министър на вътрешните работи Джауад ал Болани заяви, че правителството в Багдад не е разрешавало закупуването на оръжия от България и че подобни действия са в нарушение на иракските закони, защото внасянето на оръжия е в правомощията само на министерството на вътрешните работи и на отбраната.
Иракското правителство купува почти всички оръжия за страната чрез ръководената от САЩ Програма за оръжейни доставки от чужбина, каза бригаден генерал Чарлз Лъки, който помага на иракското правителство в покупките на оръжия. Той е заявил, че не знае за случаи на самостоятелно закупуване на оръжие от чужбина от страна на местните власти.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.