Коледна разпродажба на оръжия в Южна Каролина  

29 ноември, 2008

Властите в американския щат Южна Каролина за два дни – петък и събота – са отменили данъците за продажба на пистолети, автомати и ловджийски пушки. Тази мярка е предприета заради началото на масовата покупка на подаръци за Рождество. Върху боеприпасите и аксесоарите данъчните облекчения не се разпростират.

„Черният петък”, който следва след Деня на благодарността през тази година се пада на 28 ноември. Това е един от дните в годината, когато покупателната активност в САЩ е традиционно висока. Макар за държавен празник да се смята само Денят на благодарността, в „черния петък” много компании пускат в почивка своите служители.

През „Уикенда на Втората поправка”, наречен в чест на конституционната поправка, гарантираща на всички граждани на САЩ притежаването на оръжие, оръжейните магазини в Южна Каролина очакват голям поток от купувачи. Решението за предоставянето на данъчното облекчение бе прието от законодателите на щата през юни.

Като инициатор на решението се сочи членът на Палатата на представителите от Южна Каролина Майк Питс. „Ние сме щат с традиционно притежаване на оръжие и сме ловджии. Хората достатъчно често за Рождество купуват на своя баща или дядо оръжие за лов”, пояснява той в интервю.

Впрочем, не всички са доволни от „оръжейния уикенд”. Губернаторът Марк Сейнфорд, който както и Питс, е член на Републиканската партия и върл ловец, но нарече решението на законодателите политически рекламен трик, който ще повлияе само върху времето на покупка на оръжието. Очаква се заради данъчните облекчения гражданите да икономисат пари при покупката на огнестрелни подаръци общо около 15 хиляди долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.