Компанията Thales Air Systems предлага ракети за българските корвети от Франция  

27 ноември, 2008

Kомпанията Thales Air Systems води преговори с българските военни за доставка на управляеми ракети VT1, съобщава специализираното онлайн-издание Janes.com.
Проведени съвместни тестове потвърдили съвместимостта и възможността за ефективно използване на ракетите от вертикалните пускови установки Sylver на компанията DCNS. С тях може да бъдат снабдени поръчаните от България корвети Gowind, френско производство, предназначени за унищожаване на надводни и брегови цели, защита от атаки на подводници и самолети.
Първоначално VT1 били предназначени за зенитно-ракетния комплекс Crotale Naval, разработен от Thales през 80-те години на ХХ век. По-късно, през 90-те години, управляемата ракета била пригодена и за модернизираната версия на тези комплекси.
След успешни изпитания е потвърдена ефективността, както и бойните качества на ракетата. Превъоръжаването на българския флот става в съответствие с плановете за адаптиране на въоръжените сили на страната към стандартите на НАТО. България изрази желание за закупуване на 4 френски корвети през 2008 г., припомня изданието.
Като компенсация за високата цена на корабите, френската страна ще преоборудва корабостроителния завод във Варна за производството и ремонта на бойни кораби по стандартите на НАТО. Очаква се, 3 от 4-те нови корвета Gowind да бъдат построени именно там.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.