Вдигат на приедестал МиГ-21  

19 ноември, 2008

Монумент на легендарния изтребител МиГ-21 БИС ще бъде открит с тържествена церемония в авиобаза Граф Игнатиево в петък. Монументът се посвещава на поколенията летци-пилоти и авиационни специалисти, свързани с неговата експлоатация в българските ВВС.
На 12 ноември 1963 г. се осъществява първият полет със самолет МиГ-21 в България. На тази дата през 2008 г. се навършват 45 години, през които изтребителят е бил гарант на въздушния суверенитет на страната ни.
За тържеството са поканени всички, които са имали професионален достъп до МиГ-21. Командирът на базата ген. Румен Радев очаква да присъстват около 200 ветерани, сред които и трима, от общо 12-те летци, които са докарали първите машини в България през 1963 г.
Самолетът е летял на всички 8 военни летища в България и продължава да бъде на въоръжение в авиобаза Граф Игнатиево. Това е една от причините той да бъде определен като самолетът-символ, наричан е още самолетът-войник, самолет-епоха и според ген. Радев си заслужава пиедестал. Монументът е издигнат пред новия щаб на базата и от него се усеща уважение и респект. Той е с номер 502 и е бил на въоръжение в авиобаза Узунджово.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.