Полицията в Тихуана се въоръжи с прашки  

06 февруари, 2007

Властите в мексиканския гр. Тихуана, известен с наркотрафикантите си и високото ниво на наркопрестъпност, са разпоредили 2500 местни служители на реда да бъдат въоръжени с прашки и със стъклени топчета, за да могат да изпълняват задачите си по поддържане на реда и да се защитават от престъпници.

Необичайното решение на кметството е било взето, след като армейски части, изпратени в Тихуана, са разоръжили местната полиция в рамките на федерална програма за борба с организираната престъпност.

В началото на декември 2006 г. армейски части и подразделения на федералната полиция са започнали тотална проверка на местните стражи на реда. Целта е била да се установи дали не поддържат връзки с наркогрупировки и дали не прикриват търговията с наркотици.

Една от първите мерки е била да се изземе личното оръжие на местните полицаи и да се изпрати в лаборатории за балистична експертиза. Срещу тази стъпка се е надигнала вълна от недоволство.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Мексико през 2006 година от ръцете на престъпници в Тихуана са загинали 33-ма полицаи и около 20 са били ранени.


Следващата стъпка е превъоръжаване с тънки тръбички, от които да се изстрелват с уста оризови зърна.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.